Menu

17-mai , a V-a Duminică după Paşti -Duminică femeii samarinence -(PRIMA DUMINICĂ DE LIBERTATE ȘI RUGĂCIUNE LA SFÂNTA BICERICA) – la BISERICA „POGORÂREA SFÂNTULUI DUH” din Rm.Valcea, păstorita de preotul VASILE SIMION, paroh al Bisercii POGORÂREA SFÂNTULUI DUH din Rm.Valcea

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, cer, copac şi în aer liber

17-mai , a V-a Duminică după Paşti -Duminică femeii samarinence -(PRIMA DUMINICĂ DE LIBERTATE ȘI RUGĂCIUNE LA SFÂNTA BICERICA) – la BISERICA „POGORÂREA SFÂNTULUI DUH” din Rm.Valcea, păstorita de preotul VASILE SIMION, paroh al Bisercii POGORÂREA SFÂNTULUI DUH din Rm.Valcea

„Credinţă, smerenie şi rugăciune „– reţeta duhovnicească oferită de părintele VASILE SIMION – preot paroh al Bisercii –POGORÂREA SFÂNTULUI DUH din Rm.Vâlcea
Azi, Bisericile s-au organizat cum au putut mai bine pentru Sfânta Liturghie de duminică, prima de după ieșirea din izolare.
Am participat în prima zi de rugăciune la Sfânta Biserica – POGORÂREA SFÂNTULUI DUH din Rm.Vâlcea oamenii au ascultat slujba ținută în curte, păstrând distanțarea socială, iar majoritatea purta măști .

După slujba, în care am simțit bucuria patrunzanda-mi în toate fibrele finite mele, părintele ne-a transmis un mesaj emoționant, nouă, „fiilor duhovnicești”,prezenți în această zi de mare sărbătoare religioasă, la slujba!
Eu personal și mulți dintre noi am trăit zile de adâncă întristare, dar și de o meditație profundă , în izolare, fiind primul PAȘTE la care nu am avut voie să mergem la slujba ,la ÎNVIEREA DOMNULUI IISUS HRISTOS, nici la IZORUL TĂMĂDUIRII.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, copac şi în aer liberEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, pantofi, copac şi în aer liberEste posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, copac, cer şi în aer liber

Personal, nu am crezut vreodată că într-o duminică sau o sărbătoare, biserica să fie golită de credincioși, cu atât mai mult în perioada Postului Mare.

Nu am crezut niciodată că voi trăi vremuri în care, în Postul Mare, preoții vor sluji doar cu cântăreții.

Părintele meu duhovnic, un “pastor “ cu mare har, VASILE SIMION, paroh al Bisercii POGORÂREA SFÂNTULUI DUH din Rm.Vâlcea, ne-a învățat ca de fiecare dată …din cuvântul Lui HRISTOS, în zile de duminici și sărbători, ca de altfel și în celelalte zile de peste săptămână, să participăm la sfintele slujbe rânduite, pentru că va veni vremea când nu vom putea participa, spunând:
“Am crezut că măcar astăzi am învățat ceva. Am rămas dezamăgit, înțelegând că bolile și moartea ne sperie. Ele sunt consecința păcatului. Unii dintre noi amânăm tot timpul pocăința, rugăciunea, postul, spovedania, crezând că mai este vreme…. Și nu este așa! Nu știm nici ziua nici ceasul când vine Fiul Omului, să ne ceară socoteală!” rugându-ne să “întoarcem” spre credință, rugăciune, participarea la sfintele slujbe pe mebrii familiei, prieteni, colaboratori, asemeni femeii canaaneence.

Unii dintre noi amânăm tot timpul pocăînța, rugăciunea, postul, spovedania, crezând că mai este vreme…. Și nu este așa! Nu știm nici ziua nici ceasul când vine Fiul Omului, să ne ceară socoteală!”
Astăzi m-am rugat și eu pentru fiecare dintre rude, prieteni, colaboratori, pentru toti românii ca bolile sau moartea să nu vă sperie, ci păcatul sau păcatele să fie cele care să ne sperie, asa cum parintele ne-a sfatuit!

Starea de alertă, în care ne aflăm de vineri, 15 mai, aduce schimbări în activitatea bisericilor. Conform hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, slujbele religioase se vor desfășura doar în afara bisericilor. Patriarhia Română transmite îndrumări, în starea de alertă, către preoți și credincioși.
Patriarhia Română recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate și persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice. Patriarhia Română transmite că „la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, săvârșite în aer liber, lângă lăcașul de cult, pot participa şi credincioşii mireni”.
„Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană”
Printre recomandările patriarhiei se recomandă purtarea măștii și distanțare, chiar dacă slujbele se țin în curte, fiind scutiți de la această regulă preoții care rostesc rugăciuni, predică sau cântă în strană. Spovedania se ține cu programare, iar persoanele cu COVID-19 sau cele care prezintă simptome de
Infecție ori au intrat în contact cu o persoană infectată „nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă”.
„La slujbele săvârşite în afara lăcașurilor de cult, distanța între credincioși va fi de 2 m în orice direcție. Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică”, transmit reprezentanții Patriarhiei Române.

LIGYA DIACONESCU

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...