Menu

Mica Unire este sarbatorită în toată tara -CFR introduce Trenul Unirii

Imagini pentru Unirea Principatelor Române

Mica Unire este sarbatorită în toată tara

În urma cu 159 de ani, pe 24 ianuarie, se realiza Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei si Munteniei, transmite Romanian Global News.

Unirea din 1859 a adus împreună, sub titulatura de Principalele Române Unite Țara Românească şi Moldova. Acestea aveau să fie cunoscute, mai apoi, drept România Mică sau Vechiul Regat.

După ce Mihai Viteazul făcuse Prima Unire a romănilor, marile puteri au zadarnicit Reunirea Moldovei cu Tara Romaneasca, fie pe fata, cu armele, cum s-a intamplat la 1848, fie pe cai ocolite, asa cum s-a intamplat de la 1856, pana la 24 ianuarie 1859.

Unirea Principatelor s-a putut înfaptui, într-un context international favorabil, care a dus, apoi, la transformarea României de atunci într-un stat modern, aducând, pentru prima dată, câteva elemente occidentale în viata românilor. Vremurile mai favorabile, pe planul politicii europene nu trebuie sa ne faca, însa, a uita truda in folosul idealului national unor mari romani, oameni politici, militari dar si carturari, care au facut parte din Partida Unionista, atat in Moldova cat si in Valahia, truda fara de care Mica Unire, cum a fost ea numita, pentru a o deosebi de Unirea cea Mare de la 1918, nu ar fi fost infaptuita.

Si trebuie sa ne inclinam aici memoriei marilor carturari Mihail Kogalniceanu si Costache Negri, a colonelului Alexandru Ioan Cuza, a poetului Vasile Alecsandri, in fata memoriei lui Anastase Panu si Vasile Malinescu, cei care au insufletit Miscarea Unionista din Moldova. Desigur, nu putem de uitarii lupta politica si, deseori chiar cu armele, a unionistilor munteni, precum marele carturar si om politic C. A. Rosetti, fratii Stefan si Nicolae Golescu, fratii Ion si Dumitru Bratianu, A. G. Golescu sau Christian Tell.

Mai trebuie spus ca aceste personalitati au plamadit istoria Romaniei si dupa 24 ianuarie 1859, Kogalniceanu, fratii Golesti si Ion Bratianu fiimd, pe rand prim-ministrii ai Romaniei Mici. Numele lui Kogalniceanu si al lui Alecsandri vor fi l legate, peste aproae 20 de ani de la Mica Unire, de dobandirea Independentei de Stat a Romaniei, prin Razboiul de Independenta.

Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 a insemnat, in fapt,

formarea primului stat unitar romanesc prin aducerea sub acelasi domn a vechilor principate, Moldova si Tara Românească. Noul stat, mai intai o uniune personala, a fost numit Principatele Unite.

După războiul Crimeii, în 1856, prin Tratatul de Pace de la Paris, se luau decizii importante pentru soarta principatelor Moldovei si Tarii Românesti.

Moldovei i se alipesc, spre exemplu, trei judete din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail si Bolgrad, rupte din Imperiul Tarist. În contextul agitatiei pe care unionistii o fac in tara si a eforturilor pentru unirea celor două principate, pe care ei le depun pe langa Marile Puteri, în 1857 acestea acordă popoarelor din Moldova si Valahia dreptul organizării unui „referendum”, o consultare a populatiei cu drept de vot, cu privire la Unire. Masura era vazuta de catre reprezentantii marilor puteri ca o modalitate de a stavili dorinta de unire a romanilor, inecand-o in manevre politicianiste. În scopul consultarii populare, s-au constituit adunări Ad-hoc, în care se discutau alegerile pentru Divanurile Ad-hoc. Aceste din urma Divanuri Ad-hoc urmau a se pronunta asupra viitoarei organizari politice si sociale a Tarilor Romane.

In Tara Românească, majoritatea membrilor din Divanul Ad-hoc au spus „Da” pentru Unire însă in Moldova, lupta a fost mult mai grea, deoarece caimacanul, loctiitor la conducerea Moldovei,

01_steagul_armatei_romane_al_ioan_cuza
Steagul armatei romane sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza Foto: www.adevarul.ro

Nicolae Vogoride, sprijinit de Imperiul Otoman, care îi promitea domnia dacă Unirea nu s-ar fi realizat, a falsificat listele electorale de reprezentare în divanul Ad-hoc.

Vogoride, insa, a destăinuit, prin scrisori, fratelui său din Constantinopol tot planul sau de a impiedica Unirea si de a pune mana pe domnia Moldovei.

Corespondenta dintre cei doi frati Vogoride a fost furată si publicată în presa europeană, la Bruxelles. Descoperirea acestei uneltiri politice a iscat scandaluri atât printre români, cât mai ales la nivel european. S-a ajuns pana acolo incat Marile Puteri au rupt relatia cu Imperiul Otoman. Reprezentantii Partidei Unioniste din Moldova si Valahia au solicitat întâlniri cu împăratul Frantei, Napoleon, si cu regina Marii Britanii, Victoria, pentru a le prezenta adevarata situatie si dorinta de unire a romanilor de pe ambele maluri ale Milcovului. In urma scandalului si a demersurilor diplomatice, alegerile falsificate au fost, in cele din urma, anulate.

Astfel, in 1858, Conventia de la Paris statua mai multe principii referitoare la principatele române, dintre care cea mai semnificativă a fost unirea PARTIALA a principatelor Moldovei si Valahiei sub denumirea „Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei”, care rămâneau sub suzeranitatea „Maiestătii Sale Sultanul” si sub protectia Marilor Puteri.

Unirea propusă aici era, mai degrabă, una formală, cele două principate urmând să functioneze separat în mare parte, ca si până atunci, avand doar câteva puncte comune. Aceste institutii comune ar fi urmat sa fie: o Comisie Centrală la Focsani, un fel de mic Parlament, Înalta Curte de Justitie si Casatie si Armata.

Capitalele rămâneau separate, la Bucuresti si, respectiv, la Iasi, si se intentiona ca domnitorii să fie diferiti.

Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza la Iasi si la Bucuresti a dat insa peste cap toate planurile!

In anul 1859, pe data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iasi, în Moldova, fiind ales domn colonelul Alexandru Ioan Cuza. Peste o săptămână, în 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri si la Bucuresti. Profitând de faptul că, prin Conventia de la Paris, Marile Puteri nu stipulau in mod expres că principatele române vor trebui sa fie conduse de doi domni diferiti, la Bucuresti a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza.

Puse în fata faptului împlinit, prin inteligenta oamenilor politici moldoveni si munteni, Marile Puteri au trebuit sa accepte două principate conduse de acelasi domnitor.

Marele merit al lui Cuza a fost, insa, acela de a fi reusit să aducă recunoasterea internatională a Unirii Principatelor Române. Mai mult decat atat, prin reformele sale din toate domeniile, Cuza a pus bazele statului român modern. Noul stat va incepe sa se numeasca „Romania” numai dupa abdicarea lui Cuza si redactarea primei Constitutii, in 1866. Le va reveni oamenilor politici ce vor ramane legati de destinele tarii, dupa abdicarea fortata a lui Cuza, sarcina de a transforma Principatele Unite dintr-o uniune personala, conditionata de existenta pe tronul tarii a domnului ales in 1859, intr-un stat adevarat, modern si, apoi, independent.

Iași

Manifestarile oficiale de Ziua Principatelor Unite din Iasi vor avea loc in Piata Unirii, incepand cu ora 11:00.

„Am trimis invitatii tuturor, dar nu avem foarte multe confirmari. Presedintia va trimite cel putin un consilier prezidential. Din partea Guvernului nu am avut pe cine contacta, pentru ca inca nu avem prim-ministru. Vor fi prezenti senatori, deputati din Iasi si din alte judete, primarul de la Chisinau, alaturi de 300 de cetateni basarabeni. Daca oficialitatile de la Bucuresti vor sa vina, sunt binevenite”, a afirmat Mihai Chirica, edilul din Iasi.

La Iași sunt așteptați numeroși basarabeni care vor participa la serbarea Unirii Principatelor Române și care vor cere alături de frații de peste Prut, Reunirea Basarabiei cu România.

Focsani – Imnul National, intonat de Marcel Pavel

La Focsani, manifestarile dedicate Micii Uniri sunt programate sa inceapa la ora 15:20, cu un exercitiu Drill Team, care va fi urmat de un spectacol folcloric. La ora 16:00, va avea loc trecerea in revista a Garzii de Onoare, moment urmat de intonarea imnului national, in interpretarea lui Marcel Pavel, Vlad Mirita si Andrei Lazar.

Ceremoniile se vor incheia cu Hora Unirii si cu retragerea cu torte a militarilor din Garnizoana Focsani, conform programului anuntat de autoritati.

Alba Iulia – Hora Unirii si spectacol sustinut de elevi

La Alba Iulia, manifestarile se vor desfasura miercuri dimineata in Sala Unirii, unde vor avea loc alocutiuni despre semnificatia istorica a Unirii Principatelor Romane, iar apoi este programat un spectacol.

Manifestarile se vor incheia cu „Hora Unirii” interpretata de Fanfara judetului Alba, in care se vor prinde toti participantii.

La Sebes, Mica Unire va fi sarbatorita printr-un spectacol artistic prezentat de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judetului Alba si mai multi solisti.

La finalul spectacolului, participantii sunt invitati la traditionala Hora a Unirii.

Galati: La statuia lui Cuza se va dansa Hora Unirii

La statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, vor fi depuse flori, se va evoca insemnatatea acestei zile si se va dansa Hora Unirii, in timp ce la Muzeul de Istorie va fi deschisa o expozitie dedicata personalitatilor Unirii Principatelor.

De asemenea, Asociatia Iubesc Galatiul a anuntat ca, de la ora 19:00, 100 de fete din Romania si Republica Moldova vor defila in costume populare, in holul Universitatii Dunarea de Jos.

Arad – Ceremoniile vor dura mai putin de o ora

La Arad, evenimentele organizate de Prefectura de Ziua Principatelor Romane vor dura mai putin de o ora si se vor desfasura doar in Piata Revolutiei, pe platoul din fata Palatului Administrativ. La ora 10:00 va fi intonat imnul, dupa care va avea loc un ceremonial religios sustinut de inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe.

Timisoara – Ceremonial militar si Hora Unirii

Ziua Unirii Principatelor Romane va fi sarbatorita la Timisoara, miercuri, incepand cu ora 10:00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat in fata sediului Inspectoratului de Politie Judetean Timis.

Evenimentul cuprinde o ceremonie militara, organizata de Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” si va continua cu un Te Deum si depuneri de coroane de flori.

Ceremonia militara si religioasa se incheie cu Hora Unirii, la care sunt invitati sa se prinda toti participantii.

Buzau – „Hai sa dam mana cu mana la Muzeul Judetean”

Consiliul Judetean Buzau organizeaza, miercuri, cea de-a treia editie a evenimentului”Hai sa dam mana cu mana la Muzeul Judetean”, care isi propune sa aduca in curtea muzeului cat mai multi buzoieni care sa se prinda intr-o Hora a Unirii care sa inconjoare cladirea Muzeului Judetean.

Constanta – Dezbatere organizata de Arhiepiscopie

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Romane, se va organiza o ceremonie militara care va avea loc pe platoul din fata Prefecturii si o conferinta cu tema „Unirea de la 1859 – temei al Marii Uniri din 1918”, care va fi sustinuta, printre altii, de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Si in alte orase sunt programate scurte ceremonii.

CFR introduce Trenul Unirii

Compania de stat CFR Calatori a anuntat marti ca in 24 ianuarie, pe ruta Bucuresti-Iasi, va circula un tren denumit simbolic Trenul Unirii.

Trenul Unirii va fi remorcat de o locomotiva tricolora si va putea fi intampinat de localnici in statiile Ploiesti Sud (06:30), Buzau (07:40), Focsani (08:50), Tecuci (09:30), Barlad (10:25), Vaslui (11:15), Barnova (11:55), Iasi (12:20). sursa:rgnpress

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...