Menu

O seară dedicată istoriei și culturii albaneze / Vernisajul expoziției HELLO, MY NAME IS TIRANA și concert Arlinda Morava

O seară dedicată istoriei și culturii albaneze

Vernisajul expoziției HELLO, MY NAME IS TIRANA și concert Arlinda Morava

Muzeul Municipiului București vă invită să participați vineri, 20 aprilie 2018, la Palatul Suțu, la o seară dedicată istoriei și culturii albaneze, o seară specială, în cursul căreia sunt organizate două evenimente.

  • Vernisajul expoziției HELLO, MY NAME IS TIRANA, organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie din Tirana, va începe la ora 18.00.
  • Concertul „Parfum de primăvară”, cu Arlinda Morava (soprană), Andreea Ștefănescu (vioară) și Bucharest Ladies Cvintet este planificat pentru ora 19.00.

Despre expoziție:

Este dedicată orașului Tirana, capitala Albaniei. Orașul care a fost fondat în 1614, dar există dovezi care susțin că era un centru civic chiar mai devreme. Printre cele mai vechi monumente culturale care dovedesc existența sa antică se numără mozaicul din Tirana, datând din secolul I d. Hr. Mozaicul este considerat a fi podeaua unei locuințe rurale (vilă rustică). Apoi, avem Castelul Tirana, pe strada pietonală „Murat Toptani”. Acest castel era o stație de pe strada „Egnatia”, unde se intersectau străvechi drumuri spre părți ale Albaniei. Aproape de Castelul Tirana, în vechea parte istorică a orașului, se află „Sarajet e Toptanëve”, reședința uneia dintre cele mai renumite familii aristocratice ale orașului. Sarajeul a fost construit în 1537. Mai sus de castel, lângă strada „George Bush”, găsim o clădire construită în 1924. În această clădire, la 1 septembrie 1928, Ahmet Zogu a proclamat Albania drept o monarhie și pe el însuși rege al Albaniei. Astăzi, aici se află Academia de Științe din Albania. De pe scările acestei clădiri, Regele Zog și Regina Geraldine au salutat cetățenii Tiranei în ziua căsătoriei lor, la 27 aprilie 1937.

Decizia de a transforma Tirana în centrul principal al dezvoltării politice și economice al Albaniei se datorează Congresului Național organizat la Lushnje în ianuarie 1920. După 11 februarie, Tirana, care era deja numită capitală provizorie, a fost numită, în final, capitala Albaniei de către Adunarea Constituțională în 1925. Expoziția rămâne deschisă până duminică, 13 mai 2018.

Despre concert:

Arlinda Morava (Soprano) este născută în Tirana, Albania, a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu din București și are un Masterat canto de operă în Elveția. A fost solistă a Operei Române București, este laureată a multor concursuri naționale și internaționale, colaborează cu multe instituții de profil din România, obținând premiul VIP (2012) pentru rol în opera Flautul Fermecat de W.A. Mozart.A întreprins turnee în marile orașe din România, dar și în străinătate, împreună cu Opera Națională din Galați.A susținut recitaluri pe scena Royal College din Londra și alte capitale și orașe europene, sub bagheta unor dirijori de renume. Are în palmares Diploma de Excelență pentru promovarea artei și culturii albaneze în România.

Bucharest Ladies Cvintet este alcătuit din Andreea Ștefănescu – vioara 1, Carmen Moisescu – vioara a 2-a, Cristina Bucur – violă, Alexandra Pascaru – violoncel, Liana Mareș – pian.

 

Muzeul Municipiului Bucuresti dorește să ofere astfel comunității oportunități de a cunoaște, de a descoperi și de a înțelege intimitatea unor culturi cât mai variate.

 

Intrare concert: 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Palatului Suțu, în termen de 30 de zile.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...