Menu

UN CURCUBEU ÎNSETAT DE CULOARE LA IZVORUL PĂRINTELUI ARSENE BOCA

Arsenie (Boca) - OrthodoxWikiSemn rău, la izvorul părintelui Arsenie Boca | DCNews

UN  CURCUBEU  ÎNSETAT  DE  CULOARE  LA

                                         IZVORUL PĂRINTELUI  ARSENE  BOCA

De câte ori trec prin apropierea Izvorului părintelui Arsene Boca, trăiesc sentimentul că acel loc mă cheamă și mă așteaptă să-mi istorisească taina lui. Urc puțin pe un teren înclinat și mă așez pe o bancă pusă acolo pentru o posibilitate de reculegere. Trăiesc senzația că vântul și izvorul vor să-mi destăinuie o taină. Deodată mi se pare că din șoapta apei răzbat zvonuri care devin din ce în ce mai clare. Mă îmbrățișează și-mi șoptesc vești despre Arsene Boca. Călugăr și preot martir în vremuri grele pentru religie, în liniștea și tăcerea verde a brazilor din împrejurimile Mănăstirii „Constantin Brâncoveanu” din Sâmbăta de Sus, județul Brașov, în singurătatea chiliei sale,  el a scris un jurnal în cuvinte duhovnicești. Jurnalul secret scris  la poalele Făgărașilor și  apoi la Mănăstirea Prislop a fost descoperit la Sinaia. Cuprinde perioada anilor 1946-1950 având 270 de pagini cu texte religioase. Se știe că jurnalul conține 137 de texte religioase, predici și sfaturi înțelepte. Dar nu a fost publicat încă într-o carte completă. După aceste gânduri consistente aduse parcă prin văzduh, locul acela ne face să ne întoarcem în noi, să ne ascultăm sufletul, care vrea să ne lumineze ochii cu scânteia divină din interiorul nostru. Astfel ne vindecăm rănile, găsim speranța pentru a merge mai departe încrezători.

Mi-e drag să rememorez o întâmplare literară petrecută în susurul apei de izvor. În preziua serbării Zilei Limbii Române am participat la o serată artistică de poezie și rugăciune. Știți ce se poate simți în fața icoanelor din mica  capelă de lângă izvorul părintelui Arsene Boca ?  Eu știu!

S-au citit rugăciuni, s-au recitat poezii, se rosteau cuvinte pline de pioșenie și s-au cântat imnuri religioase. Frunțile noastre se plecau în rugăciune. Acum, știți și voi, cititorii mei, ce am simțit la această serată închinată „Sfântului Ardealului”, cum i se spune lui Arsene Boca.  Natura vibra și ea, odată cu noi. Frunzele copacilor valsau în ritmul vântului de seară. Cerul ne oferea un apus de soare magnific și multă liniște. Chiar și un curcubeu sfios și-a făcut apariția. Sorbea apă din apropierea izvorului. Părea, real, își aprindea culorile. Era însetat de frumos, saluta văzduhul. Își pierdea privirea în izvorul părintelui. Devine, apoi, mai palid, se retrage spre întâlnirea cu ambasadori divini. Privesc la cer, adun lumina astrală. Alunecă spre apus. Din vis mă desprind, ca un fruct copt din pom. Mă întorc spre prietenii mei după acest „dialog” neauzit cu natura.

Noi ne retragem și ascultăm povești și legende transmise pe cale orală despre puterea rugăciunii acestui sfânt. Auzim lucruri imposibile pentru un om obișnuit, dar realizabile pentru preotul cu puteri, cel puțin misterioase. În toate satele din jur există povești și legende  transmise pe cale orală, despre puterea rugăciunii acestuia, dar mai ales despre faptele lui pline de miracol. Acasă,

târziu în noapte, fără somn, ascult vântul, îmi șoptea cuvinte care mă ard: iubire, speranță, sfiiciune.

Derulez în gând povestea a doi tineri îndrăgostiți care i-au cerut sfatul duhovnicului Arsene Boca. Legenda lor o știu de la o localnică din comuna Lisa din apropierea Făgărașului. Orice poveste începe de mult de la iubire, ca și aceasta. Tinerii din poveste se iubeau și doreau să se căsătorească. Tatăl băiatului se împotrivea cu vehemență afișând dorința de avere pentru familia fetei, care era săracă, dar frumoasă de-ți luau ochii, cum se spunea în jur. Tinerii disperați se adresează părintelui Arsene de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.  Privindu-i, preotul îi scrutează cu ochii lui albaștri și adânci, îi atinge cu mâna, îi mângâie în timp ce albastrul din priviri se întuneca. Cu o voce gravă, le spune să renunțe, „nimic, nu va fi bine în viața  voastră.” Tinerii se împotrivesc acestui sfat și se căsătoresc. După mulți ani, când moare tatăl bărbatului, ei află că sunt frați de tată. Dar, totul era tardiv. Cei doi copii ai lor nu puteau fi tratați, aveau deficiențe majore locomotorii. De unde știa Arsene Boca, adevărul?  Cu siguranță, era trimisul lui Dumnezeu, să salveze oamenii care i se adresau.

În mod particular, aș vrea să vă spun că după câteva pahare de apă de la izvorul  binecuvântat, inspirația mea vine în valuri. Cuvintele par, a fi vii, se scriu aproape singure.

 E suficient să vă spun ce scrie pe o piatră lângă izvorul cu apă tămăduitoare, cum i se mai zice. De fapt, vorbim despre cuvinte gravate în piatră: „Cine va bea apa pe care Eu o voi da, nu va mai înseta în veci, căci se va face în el izvor de apă curgătoare, pentru viața veșnică”.

      Mariana Popa

           

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...

Date de contact