Menu

ALEXANDRU IOAN CUZA – REPREZENTAT AL MINUNATEI GENERAȚII A ANULUI 1848

ALEXANDRU  IOAN  CUZA – REPREZENTAT  AL MINUNATEI

                                                GENERAȚII  A ANULUI  1848

                        Se cuvine să ne reînnoim sentimentul de prețuire totală față de Alexandru Ioan Cuza,

Domnitorul român sub conducerea căruia s-a realizat Unirea Principatelor Române la  24 ianuarie 1859. Acest eveniment istoric marchează momentul fondator al României moderne. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859 și  al  Țării Românești la 24 ianuarie 1859 a fost înfăptuită  Unirea celor două principate. A fost legiferat oficial numele de România stabilindu-se capitala la București, având un singur guvern.

            Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Bârlad în 20 martie 1820, a decedat în 15 mai 1873 la numai 53 de ani la Heidelberg, Germania.

S-a născut într-o familie de  boieri din Moldova, A avut parte de o educație europeană. Alege  o carieră  de ofițer în armata moldovenească, primind gradul de colonel. Tânăr ofițer fiind, participă la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova. Împrejurările  revoluționare l-au condus la starea de prizonier și dus la Viena, dar a fost eliberat cu sprijinul britanic. Revine în Moldova fiind numit ministru de război în 1858. A reprezentat orașul Galați în Divanul ad-hoc de la Iași.

            Unirea țărilor române, Moldova și Țara Românească, este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza. Acest act măreț al unirii  a fost un fapt complex, care s-a bazat pe identitatea culturală și istorică a celor două țări. Domnia lui Cuza a avut ca scop să ajungă din urmă Occidentul. Realitatea cea mai așteptată  este legată de  data de 1 aprilie 1859 când Conferința de la Paris a puterilor garante a dat recunoașterea oficială actului Unirii de la 24 ianuarie 1859, când a fost recunoscut Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române în anul 1861.

            După săvârșirea unirii, Alexandru Ioan Cuza  inițiază profunde reforme interne,  cu viitorul prim ministru, Mihail Kogălniceanu. Cele mai importante reforme constau în: secularizarea averilor mănăstirești (1863), reforma agrară  ( 1864)        , reforma învățământului (1864), reforma justiției (1864), care au creeat cadrul de dezvoltare modernă a țării. Întâmpinarea rezistenței din partea boierimii și a marii burghezii chiar și a bisericii, a făcut ca  Domnitorul Cuza să dea o „lovitură de stat” în 2 mai 1864 prin dizolvarea Adunării Legiuitoare. Apoi supune în acelaș an aprobării poporului, prin plebiscit, o nouă constituție și o nouă lege electorală pentru un parlament cu o bază mai largă. La 14 august 1864 decretează legea rurală inițiată de Kogălniceanu. În scurta domniei a lui Cuza  au fost elaborate  Codul civil și Codul penal precum și importanta lege a învățământului primar obligatoriu. Tot atunci au apărut și primele universități, la Iași(1860) și la București(1864). În această perioadă a fost organizată și armata națională. Tot în timpul domniei lui Cuza a apărut prima linie de cale ferată în România (1865) acordând unei companii engleze construirea  liniei ferate București-Filaret-Giurgiu pe 70 km. Domnitorul Cuza- un patriot înăscut  a instituit un regim personal pentru a realiza toate aceste reforme,  dar a nemulțumit pe politicienii vremii, liberalii radicali care s-a aliat cu conservatorii luând împreună cu ei și  fracțiune a armatei. Astfel, Cuza a fost constrâns să abdice în noaptea de 10-11 februarie 1866 și să predea puterea unei Locotenențe Domnești și  Ministrului ales de popor. În aceste condiții, Cuza a părăsit Bucureștiul și a poposit la Brașov pentru câteva zile. Restul exilului l-a petrecut la Paris, Viena sau Wiesbaden. A încercat să revină în țară, dar guvernul l-a refuzat.

   Putem sublinia că Domnitorul Cuza a pus bazele statului unitar român modern. În realitatea faptelor lui, nu există domeniu de activitate în țară în care  Cuza-Domn să nu fi adus îmbunătățiri și înnoiri pe baza cerințelor epocii moderne. Să-l cinstim și  să-i mulțumim prin neuitare celui care ne-a dat o Românie  reformată numai  în 7 ani de domnie!

            Știți ce  vorbe a rostit Cuza  la plecarea de la Palatul Cotroceni prin actul abdicării silite ?

            Sunt memorebile cuvintele lui: „ Să dea Dumnezeu să-i meargă țării mai bine fără mine. Să trăiască Romănia!”

                        A consemnat,

       Mariana Popa-Potaisa                                                                     

                                        Sursa: WIKIPEDIA

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...

Date de contact