Menu

Baile Olanesti

Baile Olanesti Valcea

Dominata de inaltimi ce urca pana la 1800 m in nord, statiunea Baile Olanesti, situata la o altitudine cuprinsa intre 430-475 m in depresiunea Olanesti-Cheia, are o pronuntata clima subalpina, blanda pe parcursul intregului an, cand temperatura medie se mentine in jur de 8,50C.
Cea dintai mentiune a asezarii este in anul 1527, iar in 1760 un document aminteste despre importanta curativa a apelor de la Olanesti. Prin staruintele depuse de velclucerul Toma Olanescu, baile au devenit renumite ca cele mai bune din tara in acea vreme. Acum mai bine de 100 ani, la Olanesti se cunosteau peste 40 izvoare cu ape minerale. Le semnaleaza pentru prima data antreprenorul bailor Petre Munteanu, care publica in vara anului 1863 o foaie volanta.
La vremea aceea, in izvoarele de la Olanesti fusesera identificate 18 feluri de ape medicinale. In anul 1873, la Expozitia apelor minerale de la Viena, buteliile cu eticheta „Olanesti” cuceresc medalia de aur. In 1895, in urma unor ploi torentiale, are loc o inundatie care distruge toate amenajarile existente. Intre 1918-1923 se efectueaza captarile care sunt folosite si astazi.
Apele oligometalice (izvoarele 11 si 24), hipotone (izvoarele 10, 12 si 14), izotone (izvoarele 5, 7 si 9) si apele usor hipertone (izvoarele 3 si 19), celelalte izvoare (22 la numar si 5 sonde) cu o mineralizare de 3-18gr/l rivalizeaza cu cele ale unor statiuni binecunoscute de peste hotare: Hall, Wiessbaden, Aix-la-Chapelle, Aix-les-Bains etc. In ultimii ani, prin recaptarea apelor debitul izvorului nr. 24 a ajuns la peste 30.000 litri in 24 de ore. A fost recaptat si grupul de izvoare centrale de pe valea Tisei, fiind amenajat un spatiu inchis pentru cura la buvete. Statiunea Baile Olanesti dispune de cel mai bogat numar de izvoare cu ape minerale din tara. Indicatiile terapeutice sunt pentru afectiunile tubului digestiv si ale glandelor anexe, afectiuni ale rinichilor si cailor urinare, boli de nutritie, afectiuni ale pielii, boli profesionale – ca boli asociate, precum si afectiuni ale aparatului locomotor si ale sistemului nervos periferic, tot ca boli asociate.
In momentul de fata, capacitatea statiunii, de peste 1.000 de locuri, asigura intr-un an posibilitati de cazare si tratament pentru circa 35.000 oameni ai muncii.
Aflata in plin proces de dezvoltare si modernizare iti va spori considerabil capacitatea in anii urmatori prin construirea unor mari si moderne hoteluri dotate cu baze pentru tratamente complexe si materializarea altor investitii de interes turistic si urbanistic.

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...

Date de contact