Menu

DOREL SCHOR – EXPOZIŢIE SUPRAREALISTĂ LA HAIFA – UN CURENT ARTISTIC ELECTRIZANT

Dorel SCHOR - EXPOZIŢIE SUPRAREALISTĂ LA HAIFA - UN CURENT ARTISTIC ELECTRIZANT

DOREL SCHOR – EXPOZIŢIE SUPRAREALISTĂ LA HAIFA – UN CURENT ARTISTIC ELECTRIZANT

Casa Artiştilor „Chagall” din Haifa găzduieşte un eveniment deosebit, expoziţia pictorilor israelieni care crează în stil suprarealist. Participă foarte numeroşi creatori, lucru care mă surprinde plăcut, mai ale că mulţi dintre ei sunt tineri. Dintre artiştii suprarealişti israelieni renumiţi cunosc şi mi-au fost foarte apropiaţi maeştri ai genului ca Baruch Elron şi Mandi Sand, Sami Briss, Orna Benshoshan şi Arie Lamdan.
Suprarealismul este o mişcare artistică şi literară de avangardă născută în urmă cu aproape o sută de ani ca un gest colectiv de revoltă care a întrodus schimbarea şi sensibilitatea în operele destinate să revoluţioneze realitatea, aducând experimentul şi fantezia pe prim plan. Experimentul înseamnă pentru suprarealişti ştiinţă, filozofie, psihologie. Nu degeaba, în pictură, suprarealismul a fost (şi este) un curent „electrizant”.
În acest curent artistic fabulos au creat câţiva mari pictori de reputaţie internaţională cum ar fi Giorgio De Chirico, Salvador Dali, Rene Magritte, Max Ernest, Paul Delvaux, Marc Chagall şi Victor Brauner. Şi ei, dar şi ceilalţi care au cultivat fascinaţia pentru subconştient au întrodus în arta comunicării imaginaţia, visul, fantezia, simbolul şi,frecvent, misterul.
Şi creaţiile pictorilor care participă la expoziţia de la Casa Artiştilor din Haifa abordează teme metaforice, paradoxalul ca pretext, utilizează aparenţa naturală combinată cu elemente de stilizare, invită la noi deschideri emblematice pentru a ne oferi câte o viziune utopică, adesea onirice, cu forţă halucinatorie.
Stilul suprarealist propune pictorilor un echilibru intuitiv dar logic între abstractie şi imaginaţie, între substanţă şi irealitate, între vis şi concret. Este meritul conducerii Asociaţiei pictorilor şi sculptorilor din Haifa şi nordul ţării, a curatoarei expoziţiei, Tami Sinar, de a fi grupat lucrările a nu mai puţin de 38 de artişti cu viziuni şi interpretări variate într-o expoziţie de gen, în care este demonstrată nu numai dualitatea în limbajul artei, ci mai ales dualitatea între ideie şi imagine.
Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
mai 2017

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...