Menu

Episcopia Ramnicului

Catre Cititorii valcea-turism.ro

Prin revista „valcea-turism.ro”, romanii de pretutindeni se simt mai aproape de casa. In acest sens, felicit pe toti cei ce se straduiesc sa bucure sufletele tuturor, cu bucuriile romanesti, indeosebi pe doamna Ligya Diaconescu – directorul general al acestei publicatii, care a avut initiativa editarii ei in limba romano-engleza. Astfel, frumusetile, cultura si turismul romanesc, vor fi cunoscute in intreaga lume.
BINECUVANTEZ pe toti cei care lucreaza la revista, BINECUVANTEZ revista www.valcea-turism.ro, careia ii urez ani multi si prosperitate si VA BINECUVANTEZ pe dumneavoastra, cititorii ei, de oriunde ati fi, ca oriunde si oricand sunteti imbracati in harul BUNULUI DUMNEZEU.
DUMNEZEU si MAICA DOMNULUI sa va daruiasca ani multi , intru dragostea si pacea LOR!

PS GHERASIM
EPISCOPUL RAMNICULUI

 

Resedinta Episcopala din Râmnic dateaza din secolul al XIV-lea.

In 1370, Resedinta Metropolitana a Severinului a fost înfiintata in Severin, Antim Critopol (1370-1381) fiind Episcop metropolitan. Din cauza persecutiei maghiare a fost mutata la Strehaia si în final la Râmnic.
Biserica actuala a Catedralei Râmnicului, având hramul Sfântului Nicolae, a fost ridicata pe fundatiile altor biserici mai vechi începând cu 1383. Ea a fost construita de Sfântul Episcop Calinic Cernicanul, între 1850-1856.
Biserica are o forma clasica, trei abside, cu altar, naos, nartex si un portal închis. Are trei turnuri, unul central si doua în fata. Pictura din interior este facuta de marele artist Gheorghe Tatarescu.
In interiorul nartexului, pe peretele de sub balconul corului, fata fondatorului Sfântul Calinic este pictata în stânga, iar pe dreapta aceea a conducatorului acelei vremi, Barbu Stirbei, care l-a ajutat mult pe Sfântul Calinic cu constructia.

Biserica si Palatul Episcopal
Iconostasul este facut din lemn sculptat si acoperit cu un strat subtire de aur.
Pictura a fost restaurata in 1968 de pictorul Treistoreanu si în 1985 de pictorul Lascar Toma.
In biserica mare se afla parti ale sfintelor relicve ale Sfintilor: Carp, Teodor Stratilat si Mercurie.
Spitalul-biserica are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. A fost ridicat de Episcopul Climent (1745) si are forma unei barci.
Iconostasul este facut din zid iar pictura interioara este realizata în fresca.
Capela linistei (tihnei) este situata în partea de est a Palatului Episcopal având hramul „Sfântul Grigorie Bogoslovul”. A fost construita de Episcopul Grigorie Socoteanu în 1751 si are o frumoasa arhitectura cu firide exterioare unde sunt pictati filozofi si sibile. In interior este o frumoasa pictura originala în fresca; iconostasul, sculptat în lemn, acoperit cu un strat subtire de aur este o adevarata opera de arta.
Episcopul Ghenadie Enaceanul, în 1898 decoreaza palatul cu frumoase muluri pe tavan, având simboluri religioase si istorice, cu mobila sculptata si cu valoroase picturi ale câtorva episcopi ai Râmnicului.
Clopotnita actuala este pe partea de est a terenului îngradit din jurul bisericii, are cinci clopote si a fost construita in 1678 de catre Stefan-Episcop al Râmnicului.
In vremea Sfântului Calinic chiliile au gazduit lucrarile tiparite ale Episcopiei.
In 1999, în rând cu casele Spitalului-Biserica a fost construita o noua cladire cu parter si cu doua etaje. Intreaga cladire va fi folosita ca muzeu, biblioteca si cabinet medical si sala pentru educatie religioasa.

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...

Date de contact