Menu

FESTIVALUL DE ARTE ȘI MUZICĂ DE LA BRAȘOV

Book and Music Festival

FESTIVALUL  DE  ARTE  ȘI  MUZICĂ  DE LA   BRAȘOV

În plin sezon de vară s-a desfășurat la Brașov o nouă ediție a Festivalului de Arte și Muzică Libris, între 25- 28 iulie 2019. În Piața Sfatului, renumită pentru asemenea manifestări, pe o vreme minunată și întru-n spirit mereu tânăr al iubitorilor de literatură s-au desfășurat activități pline de farmec și bună dispoziție. Aici și-au luat zborul vorbe înaripate, scrise în cărți, spre nemurire. Mă consider o privilegiată, ca locuitoare a orașului în care s-a înființat Prima Școală Românească (1495), astăzi muzeu foarte vizitat.

Evenimentul cultural al verii de la Brașov, de opt ani încoace, a cuprins peste 60 de lansări de carte însoțite de sesiuni de autografe și de întâlniri cu scriitori și poeți din România, Danemarca, Belgia, Canada, Israel, Italia.

Ceea ce aduce originalitate în desfășurarea Festivalului de Arte și Muzică,  de aici din centrul României, este faptul că oamenii adulți și copiii își pot manifesta creativitatea în cadrul atelierelor de pictură, de „mărgelit”, de cusut sau de dezvoltare emoțională. Întreaga acțiune de organizare aparține Asociației Libris Cultural și Primăriei Municipiului Brașov. În fiecare seară participanții la această manifestare culturală sunt și spectatorii unor programe care includ recitaluri de poezie, muzică, teatru contemporan, muzică pop rock, muzică tradițională însoțită de obiceiuri multietnice.

Desigur, este foarte important să știm că există participarea a peste 100 de edituri și case de discuri din țară și din străinătate. Ca să dăm și acest punct de vedere informația corectă, trebuie să apelăm la programul acestui festival, pentru a culege date atractive și anume, numele artiștilor care au evoluat pe scenă: Laura Bretan, Irina Rimes sau trupa Bega Blues Band și Lilly Drumeva din Bulgaria ș.a.

De o apreciere deosebită s-au bucurat „ Cvartetul Gaudeamus, Filarmonica Brașov, Grupul Vocal Anatoly al Operei Brașov” etc.

Am avut o mare bucurie încă din prima zi de-a mă plimba pe „Aleea Cărții” din Piața Sfatului, care a devenit nu numai loc de promenadă ci și de etalare a cărților sau de o adevărată magie a serilor petrecute între recitaluri de neuitat. Dintre titlurile cărților lansate cu acazia acestei manifestări să reținem câteva: „ Evreu fără frontiere” de Tiberiu Roth;  „Prima Școală Românească” a cunoscutului scriitor și preot Vasile Olteanu; „Mari Doamne ale Unirii: Ecaterina Conache Vogoride, Catrina Despot Serrurie șu iubirile lor, scrisă de cunoscutul scriitor Ion Popescu Topolog.

Aș vrea să amintesc în trecere  despre lansări de carte la rubrica: „Creații Libris Editorial fără vârstă”, care se referă la scriitoare, membre ale Ligii Scriitorilor Români sau la o pictoriță, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.  Au fost multe lansări de carte de poezii, proză, albume de pictură. Multe apariții la colecția „Mystery& Triller” de la Tritonic și alte multe titluri de la multe edituri ne-au încântat privirea  și ne-au ușurat buzunarele. Mi-a stârnit atenția și curiozitatea volumul „ Conspirația femeilor” de Dănuț Ungureanu, ca și volumul „Seducția apei” de Monica Ramirez ș.a.

Se mai aud și acum la Brașov ecourile de la festivalul cărților. Vă rog să mă credeți, Brașovul este un oraș turistic plin în permanență de persoane care vin și apoi, revin mereu la poalele Tâmpei.

Cred cu tărie că împreună, toți iubitorii cuvântului scris, putem face posibilă înlăturarea valurilor de încrâncenare și ură care ne bântuie țara. Mai cred cu convingere că toți scriitorii, care lasă în urma lor opere literare scrise, contribuie la eternizarea limbii române.

 

Mariana Popa, Brașov

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...