Menu

FESTIVALUL IEI ROMÂNEŞTI LA NICOSIA

Veronica IVANOV - FESTIVALUL IEI ROMÂNEŞTI LA NICOSIA

Veronica IVANOV

FESTIVALUL IEI ROMÂNEŞTI LA NICOSIA

28 mai 2017: Comunicat

Ieri seară, Sala Casteliotissa din Nicosia, care a găzduit pentru al treilea an consecutiv Festivalul Iei Româneşti, a devenit neîncăpătoare. Alianţa Românilor din Cipru, în parteneriat cu Ambasada României la Nicosia şi Consiliul Judeţean Gorj au organizat un eveniment cultural dedicat portului popular şi scoarţelor româneşti.

Sala Casteliotissa a fost împodobită cu scoarţe tradiţionale româneşti, ii brodate, costume populare, precum şi cu lucrări ale elevilor Şcolii Româneşti din Nicosia şi Pafos.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de Preşedinta Alianţei Românilor din Cipru, doamna Christina Christodoulou Todea, care a prezentat pe rând pe invitaţii serii.

Primul a luat cuvântul domnul Dr. Albinel Firescu, Directorul Muzeului Etnografic Gorj, care a susţinut o prezentare despre covoarele olteneşti. Au urcat pe scenă elevii Şcolii Româneşti din Larnaca, alături de prof. Luminiţa Ionel, care au prezentat o adaptare după povestea lui Ion Creangă – „Prostia omenească”.

A urmat mult aşteptatul concert de muzică populară susţinut de Maestrul Ştefan Popescu, omul care cântă la peste 35 de instrumente de suflat clasice (nai, fluier, clarinet… ) şi neconvenţionale şi care este supranumit şi omul orchestră. El a fost acompaniat la acordeon de maestrul Valerică Zorzon.

Seara s-a încheiat cu o horă şi o degustare de patiserie românească – delicioasele plăcinte poale’n brâu şi cozonaci. Românii prezenţi la eveniment au venit îmbrăcaţi în ii şi costume populare tradiţionale. Televiziunea română TVR a fost şi ea prezentă!

Felicitări membrilor Alianţei Românilor din Cipru, elevilor şi profesorilor Şcolii Româneşti, membrilor Ambasadei României şi invitaţilor din Gorj, care ne-au făcut să ne simţim mândri că suntem români!

La mulţi ani, tuturor românilor de pretutindeni!

––––––––

Veronica IVANOV

Cipru

 

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...