Menu

ICR aruncă 23.000 de euro din banii alocați românilor de pretutindeni pe un Atlas al comunităţilor istorice româneşti care deja există! Dar nu numai! Mai sunt și altele…În beneficiul real al cui?

01_icr_l

ICR aruncă 23.000 de euro din banii alocați românilor de pretutindeni pe un Atlas al comunităţilor istorice româneşti care deja există! Dar nu numai! Mai sunt și altele…În beneficiul real al cui?

Deși cele câteva instituții ale statului român care se ocupă de românii de pretutindeni au fonduri derizorii alocate acestora în comparație cu alte state serioase care alocă sume mari pe măsura importanței acordate conaționalilor aflați în minoritate dincolo de frontierele lor, o bună parte a acestor bani alocați românilor de dincolo de frontiere sunt dirijați către români din România, transmite Romanian Global News, citând surse din ICR.

Sub pretextul cheltuirii lor în beneficiul românilor din afară, banii intră în buzunarul a tot felul de artiști, academicieni sau cercetători care se duc să se producă în fața românilor din străinătate.

Evident că acest lucru este oarecum benefic în anumite limite și cu costuri minime. Însă în condițiile în care comunitățile istorice românești în ansamblul lor duc o lipsă cronică de învățământ în limba maternă, de instituții proprii de cultură și de mass-media, să te apuci să arunci 23.000 de euro pe un atlas care deja există și care ar trebui, dacă chiar trebuie făcut, de Academia Română, din fondurile și cu specialiștii pe care îi are, este nu numai revoltător, dar denotă și o lipsă de viziune aspra necesităților reale ale acestor comunități și rolului ICR în păstrarea identității lor. Asta dacă nu cumva în spatele acestor proiecte propuse conducerii ICR pe 2018 nu este altceva…adică interese personale…

ICR propune ca acest atlas, care culmea este girat de oameni din Academia Române (care dacă tot dă oamenii de ce nu dă și banii!!??) să fie finanțat cu suma de 23.000 de euro. Cei mai mulți bani ar urma să fie încasați de prof.univ.dr. Nicolae Saramandu şi de prof.univ.dr. Manuela Nevaci, ambii din cadrul Academiei Române, specialiști remarcabili de altfel , dar pe care îi regăsim și în alte proiecte ale ICR-ului tot destinate românilor de pretutindeni.

Un asemenea atlas a fost publicat de Editura Militară în 1992 și republicat în condiții grafice foarte bune de către regretatul prof. Univ.dr. Gheorghe Buzatu în 2013.

Un alt atlas asemănător a fost publicat cu câțiva ani în urmă către Institutul Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni…Deci există pe piață!

Alte zeci de mii de euro pe proiecte ciudate!

Cheltuirea inutilă a banilor destinați românilor de pretutindeni pe asemenea proiecte „bidon” nu poate să nu atragă atenția Curții de conturi care ar putea să se întrebe asupra oportunității reale a unor asemenea proiecte și mai ales în beneficiul cui sunt ele împinse, ca propuneri, în Comitetul director al ICR.

Mai sunt și alte proiecte neoportune de acest fel pe care sperăm că cei care conduc ICR nu le vor promova din banii alocați românilor de pretutindeni…

Putem aminti aici:

– cei circa 30.000 de euro pe care ar urma să îi încaseze actorul Dan Puric pentru niște conferințe susținute în comunități românești…Dan Puric este talentat și vorbește bine, nu și când vorbește de Dughin…Cu banii aceia se pot face câteva clase pilot de învățare a limbii române în Timoc…Timp de un an de zile..

– 23.000 de euro doar pentru a aduce la Moara de hârtie de la Comana, jud. Giurgiu circa 25 de etnici români, când cu suma asta se pot plăti trei patru profesori care să țină cursuri de limba română la peste 100 de copii, un an de zile în Sudul Basarabiei, acolo unde Ucraina a închis școlile românești…

– 24.000 de euro pentru ca din nou prof.univ.dr. Nicolae Saramandu şi de prof.univ.dr. Manuela Nevaci alături de alții din România să meargă în Albania și să predea timp de mai multe zile copiilor aromâni de acolo…Evident însoțiți de personal din ICR care va petrece o frumoasă vacanță supraveghind cursurile și luând în acest timp diurnă…Evident că acea sumă ar ajunge și ar mai și rămâne daca acei copii aromâni din Albania ar veni ei înșiși să își cunoască Țara Mamă. Dar cine ar mai fi plătit de aici din România pentru asta…?

– 25.000 de euro pentru un album al presei Marii Uniri…Altă sumă cu care s-ar putea aduce în excursii în Țara-mamă o bună parte din profesorii de istorie care le predau copiilor români din Ucraina, stimulați astfel să păstreze vie indentitatea românească aflată acum în pericol în Ucraina…

– 20.000 de euro pentru un Site și o Aplicație pentru telefoane inteligente cu sisteme iOS și Android – referitoare la România în Marele Război…Asta în condițiile în care acum dacă dai pe orice motor de căutare ai informație uriașă despre tema propusă….dar iar bani dați în România…oare de ce? În interesul cui?

– 30.000 de euro pentru a duce Ansamblul Icoane în America, un ansamblul de muzică tradițională românească remarcabil de altfel, condus de maestrul Ioan Bocșa….dar de ce dăm din banii românilor de pretutindeni iar cuiva din România…Cu banii ăștia o bună parte a profesorilor de limba română din Ucraina ar veni în excursii de căte două zile fiind motivați astfel să continue rezistența identitară acolo unde Ucraina încearcă sa-i desfințeze.

– 30.000 euro pe un alt program – Cantemir Melo, adică organizarea a două concerte a Formației „Anton Pann” la Chișinău și Moscova…Cu banii respectivi, se pot organiza cursuri de limbă, cultură și civilizație românească pentru copiii români basarabeni din Moscova, timp de un an de zile…În cinstea Marii Uniri!

Trebuie precizat că până anul acesta ICR a fost una dintre puținele instituții care au ajutat în mod real comunitățile istorice românești aflate în dificultate. Ar fi păcat ca beneficiul de imagine adus atât ICR cât și României să fie umbrit de proiecte și interese care nu aduc beneficii românilor de pretutindeni.

Aceste proiecte propuse conducerii ICR ar trebui examinate cu atenție din perspectiva fondurilor puține alocate de statul român domeniului românilor de pretutindeni, dar și a oportunității, duratei, „cantității” beneficiarilor și a destinației finale a fondurilor alocate…Asta ca să nu risipim banii contribuabilului român în buzunare pentru care nu erau destinați… sursa:rgnpress

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...