Menu

Joi, 19 septembrie, poeta Ligya Diaconescu – Revista româno-canado-americană STARPRESS a participat la actiunea “Din veşnicia unei clipe! Șezătoare literară, în amintirea lui Ilorian Păunoiu, la căminul cultural Bunești”

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, inclusiv Carmen Andreias şi Ligya Diaconescu, oameni stând jos, masă şi interior

Joi, 19 septembrie, poeta Ligya Diaconescu – Revista româno-canado-americană STARPRESS a participat la actiunea “Din veşnicia unei clipe! Șezătoare literară, în amintirea lui Ilorian Păunoiu, la căminul cultural Bunești”

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos, masă şi interior

Aceasta s-a desfășurat la căminul cultural din Bunești, Vâlcea , începând cu orele 10.00, fiind oraganizată de Biblioteca Județeană Antim Ivireanul în colaborare cu biblioteca și școala gimnazială din comună Bunești, unde a fi comemorat scriitorul Ilorian Păunoiu care a plecat în ”ţara de peste veacuri”.

Invitați dragi sufletului meu, prieteni de condei , cântăreți, oameni de presă, cadre didactice și elevi au trăit la unison vibrațiile dăruite de minunatele clipe .” Aș vrea că sufletul să-mi fie o grădină cu flori de iubire și recunoștință” – parca spunea sufletul lui Ilorian.

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni stând jos şi interior

Am vorbit în doar câteva cuvinte despre activitatea mea, revista STARPRESS, noile proiecte și am recitat poezia “A plâns în mine Dumnezeu” aprinzând o lumânare pentru sufletul lui Ilorian.

Glasul inimii pătrunde-n suflete, prin vibraţîi de lumină vie şi se-ntoarce-n ecou în eternitate.

Inimoasa scriitoare Zenovia Zamfir , organizatoarea acestei acțiuni a invitat oameni de cultură talentați care au răspuns prompt, venind de la zeci, sute de kilometri la întâlnirea de taină a… sufletelor!

Am respirat același aer! Am trăit emoțîi de nedescris ascultând versurile lui Ilorian și ale celor ce l-au omagiat: Marinela Belu Capșa – Rm.Vâlcea , Liliana Ghiță Boian – Drăgănești-Olt, Constantin și Constanța Tanțy Triță- Piatră Olt și bibliotecara Ioana Goran Păușești Măglași- Vâlcea.
Ne-au încântat cu vocea lor și frumoase melodii , renumită solistă de muzică populară, vâlceanca Tatiana Marcoianu și indragotul cântăreț Pandele Jianu din Drăgănești-Olt.

Elevii școlii din localitate , purtând autentice costume populare , însoțiți de cadre didacrice și directoarea școlii ne-au reamintit de nostalgia copilăriei, de iubirea lui Ilorian Păunoiu pentru copii, viață, aer, soare, flori, înființarea de către acesta, deși suferind, în scaun cu roțile a unei biblioteci pentru copiii din satul lui, a unei formațîi muzicale, a unui cenaclu… Au citit din creațiile poetului, alături de scriitorii prezenți și doi buni recitatori, elevi ai școlii.

Este posibil ca imaginea să conţină: 7 persoane, inclusiv Constantin Trita, Constanța Tanțy Triță şi Ligya Diaconescu, oameni stând jos

Ultimul opincar al Olteniei , Alexandru Ilinca, meşter neîntrecut, care iubeşte datinile străbune şi duce mai departe meseria deprinsă de la tatăl său,ne-a povestit câte ceva despre opinci, purtarea acestora, modul de confectionare !
Nu există târg sau expoziţie unde să nu fie invitat însă spune cu mare tristeţe că puţini mai sunt interesaţi să cumpere opinci. Cu toate acestea, este fericit că mulţi vin măcar să mai înveţe câte ceva.

Alături de noi a fost Televiziunea națională VTV și Televiziunea Etalon , cu nelipsitul director Adrian Cherasu care este nelipsit la întâlnirile noastre de suflet și ne încânta cu glumele și povestirile sale, avand replică la orice.

M-au emoționat până la lacrimi cuvintele Zenovoei Zanfir, izvorâte din durerea amintirii poetului Ilorian Păunoiu!
“ Trec anii şi eu îmi amintesc tot mai des chipul blând a lui Ilorian, zâmbetul ştrengăresc, ochii mari,curioşi, glasul lui murmurând versul iubirii de Dumnezeu şi de aproapele meu.”

Este dor, este tristețe, este linişte în jur, este lipsa unui sfat, a unui gând, a unui râs cristalin. Ilorian a plecat puţîn printre stele, a plecat fără să-şi ia rămas bun de la toţi cei care l-au iubit, care îi rostesc încă numele, cei care încă îl mai aşteaptă la o agapă frăţească, la logodnă iubirii cu libertatea. Amintirile răscolesc , momentele frumoase sunt mai tot mai pregnante iar noi nu trebuie să uităm că Ilorian Păunoiu a fost şi rămâne un poet al iubirii, un eseist talentat, un scriitor de valoare. Viața ne așează pe toți în genunchi, mai devreme sau mai târziu,ceea ce simțim ştim doar noi şi Bunul Dumnezeu.Ar fi minunat să învățăm să iubim, să iubim până la cer şi înapoi.Pe Ilorian Păunoiu viaţa l-a încercat la o vârstă fragedă, la nouă ani boală necruţătoare ce avea să-i macine trupul şi-a făcut şimţită prezenţa.Dacă l-a început a fost greu cum era şi firesc, încet, încet Ilorian a făcut din durere un scut de apărare. A descoperit adevărata iubire, a învăţat să iubească şi dăruiască cu toată fiinţa să.Singură modalitate de a ne face viaţa mai bună și mai frumoasă este să conștientizăm greutăţile, să luptăm pentru a ne împlinini visele.Ne putem trezi în fiecare dimineață cu resurse nelimitate de energie și entuziasm, cu speranţe şi dorinţe dacă ne cunoaștem menirea în viață. Lucrurile bune sunt atrase de cei care fac bine, când dăruim tot talentul și devotamentul fiinţei noastre, de fapt, ne asigurăm o experiență mai bogată a viețîi, mai frumoasă și mai plină de sens. Singurul lucru pe care-l luăm cu noi la finalul vieții este conștiința, de aceea se cuvine să o canalizăm pe calea cea dreaptă a Domnului, să o spălăm în apă vie a Duhului Sfânt. Ea ne va arăta că menirea noastră în viață este să-i ajutăm, să-i mângâiem pe alții,să- i iubim că pe noi înşine aşa cum ne îndeamnă Sfânta Scriptură.Fiecare moment al vieții noastre este o minune, fiecare zi din viața noastră este un dar de la Dumnezeu de care trebuie să ne bucurăm neîncetat şi pentru care trebuie să mulţumim neîcetat. Cuvintele, gândurile, acțiunile, pe care le facem determină viața pe care o trăim cu credinţă şi căînţă. După trei ani de la trecerea lui Ilorian la veşnicie am constat că spusele şi nespusele sale sunt într- un sertar al uitări.Împreună cu o parte din prietenii săi am considerat că se cuvine să publicăm aceste scrieri pe care le-am descoperit după ce am publicat prima carte. Despre Ilorian se poate vorbi mult şi frumos, dragostea şi pasiunea să pentru scris s- a îmbinat armonios cu bucuria lui de a fi aproape de oameni, de a avea mulţi prieteni şi tineri în jurul său, de a un sfat, de a fi de folos semenilor săi. Este important să menţinem aprinsă flacăra recunoştinţei pentru poetul, eseistul Ilorian Păunoiu.

Ligya Diaconescu

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...