Menu

Ligya Diaconescu – Meteora graniţa între pământ şi cer

STARPRESS – valcea-turism.ro

foto;www.achtypistours.gr

O minunată cetate mănăstirească, unică în lume, domneşte de pe uriaşe stânci, in Grecia centrala ,in vestul câmpiei Thessalian , situate intre muntii Koziakas si Antichassia. Meteora, acest oras monahal reprezinta cel de-al doilea centru religios al Greciei, dupa Muntele Athos,fiind unul din cele mai cunoscute centre monahale ale Rasaritului crestin. Cuvantul “meteora “inseamna, in limba greaca, „suspendat in aer” si, desigur, se refera la manastirile seculare ridicate aici de sfintii ortodoxiei.
Simbol al puterii de rugaciune si jertfa al intregii Ortodoxii, Meteora este unul din acele locuri unde prezenta harului divin este vie si lucratoare iar Binecuvantarea Bunului Dumnezeu se revarsa , adanc, in sufletele pelerinilor.

La poalele Meteorei treci prin Kalambaka, un orasel cochet cu case albe si gradini pline de trandafiri, iasomie sau hortensii, auzind deseori muzica greceasca, ritmuri sirtachi, Zorba Grecu dar si cantece religioase, inaltatoare.

Volos-Meteora Monasteries with lunchKalambaka-foto- http://www.achtypistours.gr/

La nici 3 km de Kalambaka, urcand spre Meteora se afla o mica localitate,  Kastraki Unde

foto-amfostacolo.ro
Traseul de la Kalambaka pana la manastiri este fermecator, emotia , patrunzatoare. In dreapta si stanga apar stanci inalte, salbatice., stânci imense, care au diferite forme şi culori, verdele vegetaţiei dispare şi apare gălbuiul pietrişului şi cenuşiul pietrelor. Dupa un parcurs incantator ajungi la Meteora, unul din cele mai frumoase locuri de pe pamant, ca fenomen natural, unicul din lume.
Drumul spre Meteora este extrem de pitoresc, prin valea Tesaliei, cu multe serpentine si meandre ce te fac sa astepti cu sufletul la gura privelistea faurita in minte sau vazuta prin poze ale Meteorei, plaseaza ansamblul monastic intr-un peisaj de o maretie tulburatoare. Intr-un final, relieful capata aspectele la care visezi, ridicandu-se de nicaieri stanci impresionante .

foto-www.panoramio.com 
Acest peisaj pietros îţi creează un sentiment de teamă şi admiraţie care nu poate fi explicat. Legenda spune că acum mii de ani acest loc era o deltă a unui fluviu care se vărsa într-o parte îngustă şi adâncă a mării ce acoperea câmpul thessalian. Cu timpul fluviul a secat, marea şi-a retras apele, rămânând acest complex de stânci de la Meteora, pe care îl putem vedea astăzi.

foto-http://www.achtypistours.gr/
Exista in aceste locuri peste o mie de stanci foarte abrupte si foarte inalte, formate cu saizeci de milioane de ani in urma in asa numita perioada tertiara care, cu manastirile lor seculare in varf, ilustreaza parca simbolic calea dificila, dar frumoasa pe care trebuie sa o urmeze crestinul catre „Preainaltul Domn al boltilor ceresti”, nevointa, smerenia.
Pentru marturia ei crestina, istorica, arhitectonica, artistica si geografica, Meteora este recunoscuta si ocrotita de UNESCO si de alte organizatii internationale. Prin Legea nr. 2531/11.10.1995 si Hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Greciei, teritoriul Sfintei Meteora a fost proclamat, din octombrie 1995, „loc sfant, imuabil si inviolabil”, ceea ce-i asigura protectia si-i garanteaza autenticitatea.

 foto – http://whc.unesco.org/

In secolul al IX-lea, un grup de ermiti greci si-a cautat adapostul in grotele greu accesibile ale Meteorei. Ei au fost primii locuitori din aceste tinuturi neprimitoare in aparenta si au continuat sa traiasca aici timp de trei secole, pana la ridicarea primelor asezaminte monastice. La inaltimi care ajung uneori si la 550 de metri. Ermitii traiau in solitudine, intalnindu-se doar in zilele de duminica si in zilele de sarbatori, atunci cand se rugau impreuna intr-o capela construita la baza stancii Dhoupiani.
La finalul secolului al XII-lea, este atestata o prima comunitate monastica grupata in jurul bisericii Theotokos (Maica Domnului) care exista si astazi. Sfantul Athanasios este cel care aduce de la Muntele Athos, in anul 1344, un grup important de calugari si punele bazele manastirii cu hramul Theotokos (1381-1388), devenita ulterior Manastirea cu hramul Schimbarii la Fata a Mantuitorului. A fost doar inceputul, pentru ca, pana la finele secolului al XIV-lea, nu mai putin de 24 de manastiri fusesera ridicate pe inaltimile ametitoare ale Meteorei.

Pe aceasta vegetatie, s-a înfiripat viata monahala înca din secolul al IX-lea. Pe vârfurile cele mai greu accesibile, calugari rupti de lume au construit mânastiri de o rara frumusete, simtindu-se mai aproape de Dumnezeu, traind în rugaciuni si lipsuri, urmarind perfectiunea crestineasca.
In secolul al XV-lea, numarul mânastirilor era de 24.

Manastirea  Varlaam/www.crestinortodox.ro

foto-mcultural.bzi.ro
Astazi se pot vizita doar sase mânastiri (întretinute foarte bine, din donatii sau fonduri UNESCO): cinci de calugari si una de maici. Metamorfosis(Schimbarea la faţă), Sfântul Nicolae Anapavsas, Russanu, Sfânta Treime, Sfântul Ştefan şi Varlaam. Pe locul celorlalte mănăstiri au rămas doar ruinele unor pereţi dărâmaţi, rămăşiţe ale unor platforme din lemn, resturi de sfoară sau săpături în stâncă amintind doar de ceea ce a fost cândva. Din altele a rămas chiar mai puţin de atât: doar trepte, fântâni sau picturi murale.
Pe crestele acestor stânci singuratice comunicarea cu dumnezeu este absolută. Aici şi-au găsit liniştea sufletească, trăind în lipsuri copleşitoare, sihaştrii care au renunţat la cele lumeşti.
Pastrate cu mare grija si evlavie de catre monahi, aici pot fi admirate numeroase manuscrise si icoane de pret, moaste ale sfintilor si opere de arta miniaturala, fresce de o valoare inestimabila apartinand Scolii Cretane si Macedoniene. Călugării „meteoriţi“ se ocupau cu rugăciunea curată, posturile aspre şi vegherile de toată noaptea. Şi unde putea fi căinţa mai mare decât în vârful acestor stânci, unde erau mai aproape de Dumnezeu?

Sihaştrii erau mai predispuşi la contemplarea lui Dumnezeu, atunci când vedea cu ochii lor măreţia operei Lui. Singurătatea şi liniştea de pe vârfurile stâncilor îi ajutau pe monahi să îşi înalţe ruga cu mai multă stăruinţă către Creator. Datorită vieţii lor sfinte, şi ceea ce ieşea din mâinile lor tindea spre perfecţiune.
Astfel, picturile cu care au fost împodobite bisericile erau făcute cu post şi rugăciune, fiind şi adevărate opere de artă, precum şi evangheliile pe pergament şi manuscrisele cu conţinut istoric şi liturgic, odăjdii brodate în aur, vase scumpe de argint sau aur, împodobite cu pietre preţioase şi mărgăritare. Bibliotecile erau pline cu manuscrise şi codexuri pe pergament. Fiecare din aceste mănăstiri cuprinde cel puţin două biserici, unele construite după modelul celor de la Muntele Sfânt, în formă de cruce, diferind numărul de turle şi de coloane, altele circulare sau de tip bizantin. Uşile altarelor sunt din lemn încrustat şi aurit, cu decoraţii mozaicale din bucăţi de fildeş şi marmură, pereţii sunt acoperiţi cu fresce minunat lucrate şi picturi religioase, lemnul este sculptat cu animale şi plante.

În vremurile străvechi, accesul în aceste mănăstiri se făcea cu scări din funie sau cu o plasă de sfoară care era coborâtă de călugării de sus cu ajutorul unui scripete. În această plasă se puneau bagajele, proviziile sau se urcau oamenii, era legată la gură şi apoi trasă înapoi. Imaginaţi-vă cât de înspăimântătoare era această urcare, ţinând cont că ajungerea la destinaţie dura aproximativ o jumătate de oră. După 1920 au început să se sape trepte în stâncă, pentru ca accesul să se facă mai uşor, mai rapid şi lipsit de risc (146 de trepte la Megalu Meteoru).

Meteora este in totalitate pamant sfant, loc sfant zidit si pazit de Dumnezeu, pentru ca aici s-a sfintit fiecare stanca, fiecare pestera, fiecare piatra, pentru ca o multime de cuviosi ascetici si martiri s-au rugat si s-au indumnezeit pe stancile si vaile acestui loc.
Despre aceste locuri, Parintele Ioanichie Balan spunea, oarecum cu o unda de regret, din pricina multimii pelerinilor: „Ce frumoase locuri de nevointa duhovniceasca ofera monahilor Muntele Meteora! Dar cat sunt de asaltate aceste manastiri de turisti din toata lumea! Pentru aceasta multi monahi iubitori de liniste au parasit Meteorele si s-au retras in Muntele Athos, pentru a se putea ruga mai linistiti lui Dumnezeu, ziua si noaptea.”

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...

Date de contact