Menu

LIGYA DIACONESCU: VIBRAȚIA SA FUNDAMENTALĂ – DIVINITATEA

Este posibil ca imaginea să conţină: Ligya Diaconescu

 

LIGYA DIACONESCU:  VIBRAȚIA SA FUNDAMENTALĂ – DIVINITATEA

Când am luat în mână ultima carte de poezie, Vibrații, a Doamnei limbii și literaturii române, am făcut imediat legătura cu una din ideile mele. Aceea că fiecare om din lume are o vibrație fundamentală pe care corpul său o emite fără ca el să o simtă sau să-și dea seama de semnificația ei. Dar care poate fi identificată, de el sau de alții, în lucrurile pe care le iubește cel mai mult și cu care își ocupă cea mai mare parte din timpul vieții sale.

Din câte o știu pe doamna Lygia Diaconescu pot spune că vibrația sa fundamentală este divinitatea, credința în Dumnezeu. Sunt convins că toți cei care o cunosc, și sunt mii și mii în tot Occidentul și mai departe, vor fi de acord cu mine. Din această perspectivă nu se putea ca volumul de versuri amintit să aibă un titlu mai potrivit și mai profund. Căci ce sunt, în fond, cuvintele, mai ales cele din limba română, de care se îngrijește doamna Ligya? Adevărate vibrații care străbat spațiile dintre oameni și îi unesc în gândire și simțire. Și ce este natura, cea bună și generoasă, pe care ea o cântă în poeziile sale? Este, în adâncul ei, un ansamblu infinit de vibrații. Ceea ce se vede în formele lucrurilor, în culorile lor și în sunetele pe care le emit în împrejurări deosebite.

În primul capitol din Geneză, în care relatează cum divinitatea noastră supremă a făcut lumea, autorul biblic repetă, sub diferite forme, de zece ori „Și a zis Dumnezeu: ” (3, 6, 9, 11, 14, 20, 24, 26, 28, 29). Ceea ce înseamnă că, înaintea oricărui lucru din lume, a fost cuvântul divin. Adică vibrația originară a întregului cosmos. Or, poeta noastră, punând în fața ochilor simțirii și imaginației sale cuvintele, se ocupă tocmai de aceste vibrații primordiale care au întemeiat lumea. Și poeziile ei întemeiază o lume, așa cum o vede ea, sub inspirația lui Dumnezeu. E lumea noastră, a românilor, a limbii române și a României. Căci, scrie ea, „Curg din Biblie vibrații/ Munții în genunchi se-nchină/ Când un tricolor se-nalță/ În limba noastră cea română.” (Limba noastră cea română – 1).

Dacă fizicienii și astronomii vorbesc de existența unei radiații centimetrice primare, numită și radiație de fond, rămasă de la marea explozie (Big Bang), noi, cei credincioși, putem vorbi de vibrația fundamentală a cuvintelor lui Dumnezeu. Noi, oamenii, ne naștem trăim și înfăptuim în sfera acestei unde divine, pe care o evocă doamna Ligya în poemele ei. Ca atunci când spune, într-o mărturisire îndrăzneață și deopotrivă izbăvitoare: „A plâns în mine Dumnezeu/ Nu lepădam păcate grele/ Prin jertfa sa m-am ridicat/ Dorind să fug din cele rele.” (A plâns în mine Dumnezeu). Cum se vede, cuvântul Domnului, vocea sa, este undă de îndreptare creștină, de luminare a oamenilor și a lumii.

O altă dimensiune a poemelor doamnei Ligya, după divinitate și natură, este dragostea față de cei care au precedat-o, care au fost alături de ea mulți ani sau o însoțesc acum pe căile vieții. Figurile și faptele lor apar în poeziile închinate celor două bunici, Silvia și Mărioara, mamei, tatălui, iubitului ei soț, „plecat prea devreme dintre noi”, și fiicei sale Andrada.  Dar, ne putem întreba, cine a rânduit în viața Ligyei toate aceste minunate ființe? Așa cum a făcut și cu viața oricărui alt om. Nu Dumnezeu, cel care a făcut tot ce există în lume și care ne veghează și îndrumă din celestele sale palate faptele și destinul? Ne dăm seama astfel cum sufletul și spiritul doamnei Ligya se întoarce, aidoma celor patru faimoase cercuri ale lui Noica (ale actului de gândire, de cunoaștere, celui etic și celui estetic), la punctul de plecare, la originea lor. Adică la Dumnezeul cel atoatefăcător, atotputernic, atotcunoscător și atoateiertător. Poeta noastră ne sugerează astfel o cale regală pentru propria noastră conștiință și viață. O putem urma cu încredere, fiindcă ea este drumul succesului, al facerii de bine față de natură, viețuitoare și oameni.

 

  Gheorghe Novac      

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...