Menu

MARIANA POPA / Brașov / DUMINICA ÎN CARE CUVINTELE NUNTESC

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, inclusiv Ligya Diaconescu şi Carbunescu Gheorghe, persoane zâmbind, oameni în picioare, copac, pantofi, costum, în aer liber şi natură

DUMINICA  ÎN  CARE  CUVINTELE  NUNTESC

MARIANA POPA / Brașov 

Bucuria de a participa la „Festivalul primăverii la Brașov ” și de  a vizita Mănăstirea

„Constantin Brâncoveanu” din Sâmbăta de Sus ne-a condus pașii și la Izvorul lui Arsene Boca din

apropiere. Întreaga acțiune culturală a fost realizată sub egida revistei „Starpress Internațional”româno-canadiană-americană manageriată de doamna Ligya Diaconescu. Dacă zilele 11 și 12 mai 2019 au fost pline de poezie și muzică cu rostire artistică în arhicunoscuta locație a librăriei  „St. O. Iosif” din Brașov, vizitarea  mănăstirii Constantin Brâncoveanu ne-a adus o undă de lumină divină. În Duminica din 13 mai am trăit intense emoții  în această vatră de spiritualitate a poporului român, între cântece liturgice interpretate de bărbați tineri grupați într-o formațiune corală de 12 persoane. Ce sămânță a credinței și a iubirii pământului românesc a răsărit, parcă din văzduh, la poalele celor mai înalți munți, vârful Negoiu și vârful Moldoveanu din Carpații noștri! Privesc admirativ natura înconjurătoare. Ploua încet picături limpezi ca niște lacrimi de copil. Aș fi vrut să ating lacrimile naturii care erodează încet munții noștri. În inima lor se află istoria locului și a nemului nostru.

Ceva mă readuce la realitatea momentului. Mă aflam într-un loc de reculegere, de mângâiere a sufletului într-o biserică renumită la poalele Făgărașilor. Se spune că istoria Mănăstirii Brâncoveanu  a început în secolul al XVII-lea. În locul în care mă aflam, primul ctitor al lăcașului de cult ortodox a fost Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești între anii 1688-1714. Vicisitudinile vremii au condus la dărâmarea bisericii Brâncovenilor. Dar istoria ne-a protejat credința și în 1926 a început restaurarea bisericii care a fost sfințită în anul 1946 păstrându-se arhitectura și pictura veche a stilului brâncovenesc. Al treilea ctitor al Mănăstirii Brâncoveanu este Mitropolitul dr. Antonie Plămădeală devenit Arhiepiscop al Sibiului în anul 1982 și Mitropolit al Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului.

Revin la ziua de duminică, 13 mai 2019. Intru în biserica Mănăstirii. Lume foarte multă. Aud

voci noi necunoscute.  Cântă „ Bucurați-vă popoare, Cristos a Înviat”! Nu-mi dădeam seama cine cântă. Dar, vocile puternice bărbătești umpleau tot spațiul bisericii. Simțeam că fiecare notă muzicală mă îmbracă și-mi pătrunde în suflet. M-am oprit undeva pe la mijloc strecurându-mă printre mulțime. De acolo puteam vedea cine cântă. În strana din stânga se aflau 12 bărbați îmbrăcați în haine obișnuite. Conchid, nu erau preoți cei care cântau. Suspansul m-a ținut curioasă până la terminarea liturghiei de duminica a patra după Paști. Stăteam fascinată și ascultam corul bărbătesc, care răspundea preoților. Fiecare fibră din corpul meu vibra, cântul  pătrundea în esența vieții mele. Icoanele, parcă se luminează în balsamul acestor cântece bisericești. Lumea multă stătea nemișcată pătrunsă fiind de sonoritatea  și armonia vocilor din corul bărbătesc. Doar mamele cu copii mici se deplasau spre ieșire, ca apoi să reintre cu fiii lor în acel lăcaș, după liniștirea lor. Înaintez în biserică spre strana coriștilor. Am avut o surpriză foarte plăcută. Toți erau foarte tineri, cred că până în 30 de ani. Îmi plăcea să-i privesc și o făceam cu admirație pentru vocile și repertoriul lor. Cântau cântece bisericești și pricesne pe care eu le știam de la mama mea. Îmi tremura sufletul și simțeam un fior deosebit auzind priceasna  „ Unde să mă duc, Doamne ” ? Mama mea cânta acest cântec dumnezeiește. Fusese membră a corului catedralei ortodoxe din Turda.Deodată, chipul ei blând mi-a apărut în gând întrupându-se, parcă din stele. Sentimentele mele s-au împletit, am trăit trecutul și prezentul, în câteva minute, împreună. Plângeam ușor. De ce ?  Nu știu ! Emoția m-a copleșit, dar era o trăire sinceră și puternică izvorâtă din sufletul meu de acum și de  cel din copilărie. A fost răscolită și a ieșit la suprafață. Dar, emoția era în creștere. Se cânta „Tatăl Nostru”. Totul a devenit înălțător învăluit în acele voci puternice bine instruite și în taina cuvintelor rugăciunii.

Încet, încet ritualul s-a apropiat de sfârșit și toată lumea s-a așezat la rând așteptând în tăcere miruirea de către preot. În timpul acesta „corul musafir” cânta să ne bucure sufletele. Am așteptat să se finalizeze totul și m-am apropiat de o persoană cunoscătoare a evenimentului. Astfel am aflat că acești tineri au venit din colțul de sud-est al țării, din Constanța. Erau în turneu prin țară, una din opriri fiind la Sâmbăta de Sus. Am mulțumit lui Dumnezeu pentru acest balsam din cântec pus pe sufletul meu neliniștit. Dar, bucuria mea cea mai mare a venit la ieșirea din biserică. Am putut sta de vorbă cu un membru al formațiunii corale. Vindea CD-uri cu mai multe genuri de muzică (folclor, colinde, rugăciuni) interpretate de cor. Am ales cu bucurie CD—ul intitulat „Tshwane 2018 South Africa. Înregistrare audio live de la Olimpiada Mondială Corală”.

M-am bucurat dându-mi seama că e vorba de câștigătorii unui concurs de muzică bisericească.

Am fost fericită pentru trăirea acestei experiențe neașteptate. Văzând cu ce se ocupă acești tineri și nu numai,  mi s-a reafirmat speranța că țara noastră poate fi salvată  prin consolidarea  credinței strămoșești manifestate cu măreție și credință  în Dumnezeu. Pe plicul CD-ului există o poză cu un grup mare de tineri îmbrăcați în ia românească. Vă citez cu plăcere textul de pe CD: „ În perioada 4-14 iulie 2018, Corala „Armonia” din Constanța a participat la Olimpiada Mondială Corală desfășurată în Tshwane, Africa de Sud, unde a câștigat două medalii de aur și una de argint. Acest CD reprezintă înregistrarea live a coralei noastre în cadrul acestei  olimpiade.”

Da, cuvintele au nuntit împreună cu emoțiile în această Duminică de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus !

 

Mariana Popa, Brașov

 

 

 

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...