Menu

MARIANA POPA , Brașov / FASCINAȚIA INDIEI PRIN CONTARASTE

Taj Mahal (Edited).jpeg

 

FASCINAȚIA  INDIEI  PRIN  CONTARASTE

 

După zece ore de zbor cu avionul am aterizat în fascinanta India. Priveam uimită străzile,

adevărate furnicare cu oameni grăbiți sau la pas de plimbare. Unde erau acești oameni? Pe șosele printre mașini, biciclete, ricșe, tuk-tuk-uri, animale. Zgomotul obișnuit al străzilor nu exista, așa cum ar fi la noi. Totul era asurzitor, cloacsoanele se întreceau în decibeli. Oamenii treceau  printre mașini fără teamă, la fel trecând și vacile libere. Aveam impresia că m-am pierdut într-o clepsidră uriașă unde timpul stătea și privea circulația „browniană”. Dacă la început totul mi se părea tulburător, după câteva ore am simțit un sentiment relaxant. L-am împrumutat de la indieni. Ghidul turistic ne vorbea calm și cu prețuire față de țara sa „împodobită” de multe curiozități. Mă aflam în capitala Indiei, New Delhi și eram fericită. Ascultam, parcă și din văzduh una din poveștile celor 1001 de nopți.

Ghidul derula povestea vestitului Taj Mahal, pe care urma să-l vizităm după câteva zile. Ne pregătea pentru intrarea în povestea de dragoste a  unui împărat  mogul renumit. Se mândrea cu trecutul  lor istoric. După vizitarea capitalei ne-am deplasat cu autocarul spre Agra, fosta capitală a mogulilor. Aici poți auzi din văzduh, cu imaginație bogată, povești din „O mie și una de nopți”. Ne-a întâmpinat o dupamiază  însorită, lumina solară scălda minunatul monument, uimitorul și fabulosul Taj Mahal, ridicat ca tribut al unei iubiri nemărginite. În fața lui rămâi nemișcat și plin de visare. Mi se părea că am prins un capăt al timpului, că citesc povești dintr-un papirus tăinuit multă vreme. Pătrund cu o dulce povară în tărâmul poveștii de dragoste. Eram fericită împreună cu soțul meu, Ovidiu sărbătăream nunta de aur și ne aflam în fața unei construcții de marmură albă înălțată de mogulul  Shan Jahan în amintirea iubitei lui soții, Mumtaz Mahal. Ne bucuram de lumina galbenă a apusului de soare și credeam că „acesta este un loc perfect pentru aniversarea noastră de 50 de ani împreună.”

  Povestea construcției de marmură este captivantă și emoționantă. Ascultați-o !

Exista un obicei la curtea mogulilor ca odată pe an, femeile să se transforme în negustori la bazarul din Agra. Deveneau vânzătoare de mătăsuri și bijuterii. Eroii poveștii de dragoste au fost un băiat de 17 ani și o fată de 16 ani, fiica unui demnitar persan. Băiatul a devenit clientul fetei cumpărând câteva bijuterii. S-au îndrogostit fulgerător apoi s-au căsătorit. Totul s-a întâmplat în anul 1607.El a devenit mai târziu „regele lumii”,cum îl numeau supușii. Este vorba de Jahan Șah. Fata, Ariumand Bano Begum a devenit una din multele soții ale Șahului. După tradiția indiană din acea vreme, Șahul avea și alte soții și un harem cu 5000 de concubine. Dar dragostea față de această soție era aproape nepământeană, cum spune legenda,astfel încât „favorita palatului” a fost întodeauna această soție cu numele de Mumtaz Mahal, nume  dobândit după căsătorie. Soarta le-a fost luminoasă și triumfală, o bună vreme. Aveau 13 copii împreună, erau fericiți și nedespărțiți chiar pe câmpul de luptă.  La al al 14-lea copil, soarta le-a fost potrivnică. Erau în război cu dușmanii și nașterea s-a produs în cortul din teatrul de luptă. Mumtaz a făcut o hemoragie puternică. N-a putut fi salvată în condițiile vitrege pentru o naștere și soția Șahului a murit. Conducătorul mogul a pierdut o soție devotată dar și un sfetnic bun, abil politic. Durerea a fost răvășitoare, șahul s-a retras un timp în palatul său izolându-se de lume. Chipul i s-a schimbat brusc, din bărbatul falnic și tânăr, s-a transformat într-un om cărunt și îmbătrânit. Când a revenit la problemele curente, s-a hătărât să construiască un mormânt impunător pentru a cinsti memoria soției preferate. În India nu se află alt monument magnific, ca acesta. Scriitorul britanic Rudyard Kipling l-a numit „poarta de fildeș prin care vin toate visele frumoase”. M-a impresionat foarte mult acest tribut adus de Șah iubirii eterne. Nu se mai cunoaște în lume, după afirmația ghidului turistic din India, un alt palat capodoperă, ca Taj Mahal. Îl priveam sub un soare darnic în mai multe momente ale zilei, de aproape și de departe. Culoarea albă sclipitoare devenea la un moment dat roz. Ceața de dimineață s-a risipit și priveam intens în direcția palatului. Aveam impresia că întreaga construcție plutește ușor în lumina apusului.

Eram foarte impresionată de frumusețea acestui edificiu cu înălțimea de 75 de metri perfect alb, o culoare pură, care răspândea  liniște în sufletele noastre. În jurul lui, parcă pluteau alte lumini nepământene. Grădina și fântânile arteziene ne încântau și ne invitau să facem fotografii. Pentru a poza palatul trebuia să așteptăm puțin pentru că arau mulți doritori și trebuia să prindem o direcție liberă spre Taj Mahal. Am așteptat pentru că pe biletul meu de intrare era înregistrat nr. 26.822. În clipa fotografierii erau în jur circa 10.000 de persoane, care făceau poze sau vizitau palatul în interior.

Aglomerația era determinată de turiștii străini dar și de vizitatorii indieni de toate vârstele.M-am bucurat să simt și astfel viața poporului indian.

În timpul vieții șahului și a soției sale Mumtaz Mahal, ei locuiau într-o clădire numită Fortul Roșu, aceasta fiind reședința regală unde se afla tronul regal. Decorul  în stil mogul era de vis, după cum spune  legenda fiind demn de marea iubire a celor doi demnitari.

Cred că este interesant să prezint câteva date despre construirea  acestui „templu a iubirii”, Taj Mahal. Construcția  a fost proiectată de arhitectul iranian Ustad Ișa și a fost ridicată în 22 de ani (1631-1653) din ordinul îmăratului mogul Shah Jahan în memoria soției sale M.Mahal. Pentru această lucrare au muncit 20.000 de oameni, materialele fiind aduse de 1000 de elefanți. După secole, mai precis în anul 1983, palatul a devenit parte a patrimoniului mondial UNESCO. Mai există alte monumente indiene în patrimoniul mondial. Acest monument- mormânt a devenit simbolul durabil al iubirii și una unul din cele mai cunoscute minuni ale lumii moderne.. Se spune că mormântul- grădină al soției de mogul, Mumtaz Mahal este întruchiparea rafinamentului în construcția grădinii funerare mogule. Este așezat detașat față de centrul grădinii pentru a profita de oglinda râului în care se profilează pe albastrul cerului în zile însorite. Este o oază luxuriantă construită în deșert. Admirându-l am fost impresionată de strălucirea marmorei albă care contrasta cu verdele închis al copacilor. Totul se reflecta de-a-lungul unui bazin de apă în fața minunatului edificiu.

Taj Mahal este cel mai vestit monument din India, este un templu magnific ridicat de împăratul mogul. Arată întregii lumi civilizația bogată a unei țări, care a fost transformată în timp într-un teritoriu industrial, așa cum se observă astăzi la tot pasul. Se spune că Taj Mahal este cel mai bine păstrat monument- mormânt de pe glob. La poarta principală mi se părea că am trecut printr-un voal de nuntă. Arhitectura frumoasă mi-a sugerat această imagine.

Studiam totul cu mare atenție, frumusețea și grandoarea în acest loc, dar de fapt mă aflam în țara marilor contraste. În India, tradiția merge la pas cu trecutul, dar și cu prezentul și viitorul.  Relev doar două contraste majore:  tehnologia informației plasează India pe locul al II-lea după Statele Unite ale Americii, dar tradiția căsătoriei se respectă. Familia este aceea  care caută băiatului mireasă, după ce cosultă astrele, mai bine zis, compatibilitatea zodiilor. Indienii se mândresc

cu faptul că au o familie stabilă și respectată. Divorțul nu este agreat și se produce foarte rar. Nunțile au loc în orice zi, de luni până duminică, după cum  au „spus” astrele. Am întâlnit multe nunți pe stradă. Sunt spectaculoase începând cu costumele colorate, până la carul de nuntă luminat cu zeci de beculețe și împodobit după tradiția populară indiană.

Un alt contast flagrant se referă la starea materială. De o parte e vizibilă sărăcia cumplită, în timp ce îmbogățirea personală are cea mai rapidă rată de creștre din lume. Numărul de milionari crfește în ritmul cel mai mare pe glob. Într-un cuvânt, India te face să zâmbești și îți taie respirația de mirare, dar te face și să-ți ștergi o lacrimă în fața sărăciei și a copiilor mici care nu știu încă să vorbească dar fac semnul de foame spre gură. Pot să spun că am costatat o comuniune și un respect între

indieni, pe orice treaptă socială s-ar afla.

Închei prin a-l cita pe Rabindranath Tagore: „ Taj Mahal este o lacrimă pe obrazul timpului.” foto / wikipedia.

 

Mariana Popa, Brașov

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...

Date de contact