Menu

MARIANA POPA / „ELEFANT SHOW” ÎN THAILANDA

 

Imagini pentru MARIANA POPA BRASOV

„ELEFANT  SHOW”  ÎN  THAILANDA

Mă aflam în țara, care sugerează plutirea unui mister peste tot, Thailanda. Misterul  ne însoțește, se întinde  și cuprinde totul. Dacă în fața pagodelor aurite ne-am desculțat pentru a le vizita, am simțit o notă misterioasă și în vorbele celor care ne conduceau.. După acordarea respectului cuvenit templelor budhiste și vizitarea lor, ne-am îndreptat spre o mare rezervație  naturală cu elefanți. Ni se spune că sunt bine educați și „ școliți”. Pentru început nu mi-am imaginat despre ce este vorba. După ce „am făcut cunoștință” oferindu-le  de mâncare ceva special. Ce credeți? Eram pregătiți cu câte un braț de banane prinse pe ciorchine și bine ținute de noi, având în vedere  greutatea de câteva kilograme ale acestora.. După această gustare am putut să-i mângâiem, fiecare la înălțimea noastră. Eu am avut curajul să mângâi trompa unui elefant foarte mare. Gardul, care ne despărțea mi-a dat curajul necesar.

Deodată am scos un mic țipăt. „Pacientul” meu și-a scos trompa peste gard și m-a cuprins de mijloc, m-a atins pe față și mi-a „șoptit ” ceva la ureche. Desigur, îngrijitorul lui mă proteja și mă încuraja.

Am petrecut câteva ore în compania elefanților.  Ne-au delectat cu un program, care poate concura cu unul prestat de oameni talentați. De la defilare purtând panouri pe trompe, de la joc de football, baie spectaculoasă în râu la ..pictură.. Am avut o experiență fabuloasă în Thailanda, dar  ora de pictură cu trompa m-a uluit. Aș dori să v-o împărtășesc. Parcă, un vrăjitor a transformat realitatea  într-un film de Walt Disney. Privesc și nu cred. Elefanții pictează cu trompa, chiar în fața noastră. Cred că vă plac elefanții. Sunt animale amuzante și foarte inteligente. Se știe că au o memorie uimitoare. Învață repede în lecțiile de dresură. Ni s-a oferit și ocazia de-a ne plimba călare pe elefanți. Mi s-a părut interesantă ideea, dar soțul meu m-a descurajat. De ce?  El observase că femela cu care urma să ne plimbăm în între pernele aranjate pe spinarea animalului, avea o burtă foarte mare. Privind cu atenție

am observat și eu ceva deosebit. Se vedea conturul corpului puiului de elefant prin pielea întinsă. Femela era gestantă, chiar dacă gestația este de 22 de luni la elefantul asiatic, cred că aceasta era în ultimele săptămâni. Am renunțat la acest punct din program. Am privit-o cu compasiune, parcă ar fi fost un om, care mă înțelegea. Femela uriașă ne privea bland, răspândea emoție și simțeam o duioșie neexplicată în preajma ei. Aveam în față o experiență ispititoare, dar am renunțat cu ușurință la plimbarea pe elefant.  Aș fi putut privi vegetația de la aproape trei metri înălțime legănându-mă între pernele pregătite pentru turiști. Ghidul nostru ne pregătea acest amuzament susținând că elefanții oferă o stabilitate  mare într-o securitate perfectă.

Dar,urma momentul magic al picturii și eram foarte curioasă. După ce au jucat football, elefanții reintră în scenă cu îngrijitorul lor. Toată lumea aștepta momentul anunțat: pictură cu trompa. Apare în scenă un grup de elefanți  aducându-și singuri cutia cu vopsele și pensule. Pe trompă. Da! Pictează  la șevalet pe pânză sau carton. Numai pentru schimbarea pensulei și înmuierea în vopsea au nevoie de ajutorul îngrijitorului.

Este inutil să vă spun că toată acuitatea  mea vizuală și auditivă era îndreptată spre acești imenși „pictori”. Pe așa zisa scenă se aflau trei elefanți, care prestau o muncă artistică. După ce și-au adus cutia cu pensule și culori cu vârful trompei îndreptat spre interior, așteptau să primească pensulele, pe rând, înmuiate în diferite culori.  Ni s-au dezvăluit, astfel, în față niște planșe uriașe cu picturi inteligibile, și aș completa, inteligente. M-au uluit detaliile din pictură și finețea imaginii. De la crenguțe cu flori colorate și păsări în copaci, până la picturi care s-ar putea încadra, ca imagine finală, într-un curent modern.

După lecția de pictură am fost invitați într-o sală de expoziție. Mare și plină de culoare. Pe suporturi lungi erau atârnate lucrările elefanților. Totul era expus pentru alegerea tablourilor  spre vânzare.

Mi-am adus aminte, instantaneu, de locurile unde am fost întâmpinați cu ghirlande de flori. Ne-au fost oferite  și așezate la gât. După acea plăcere, acum era a doua oară când culorile din tablourile cu flori mi-au produs o bucurie ca o emoție asemănătoare primei. Totul s-a petrecut la „ Gallery Maesa, Elephant Painting”. Pe lucrarea cumpărată este scris anul nașterii elefantului (2004), sexul  (bărbat) și numele „Elephant Artist: Thongtawee”. Alături este o fotografie cu un beby elefant.

Talentele elefanților sunt multiple:  înțelegerea comenzilor vocale, dansul în ritmul muzicii, jocul de footbal cu figuri de dribling, nu mai spunem despre pictură ș.a.

Și când ne gândim că ei trăiesc în familii formate din mame, „pui și mătuși”. Se spune că elefanții dezvoltă prietenii pe viață cu alți elefanți. Impresionant este faptul că ei plâng cu lacrimi ca noi, oamenii. Pot fi veseli dar și triști, în ochi li se citesc sentimentele. Pentru tot ce turiștii văd și se distrează la spectacolele lor, elefanții trec prin mari suferințe până sunt dresați pentru spectacol sau altceva. Ghidul ne explică că această învingere a vieții libere a elefanților, provoacă mari suferințe.

Acțiunea se numește „Phajaan”, în traducere fiind „înfrângerea”. Se frânge spiritual elefantului. La vârsta de 2-3 ani, puii se separă de mamă, încep viața în captivitate și instruirea pentru dresură. Acolo ei sunt chinuiți, astfel încât se pot auzi gemetele și plânsul lor. Trec peste faze conform ritualului „ Phajaan”. De menționat că în Thailanda, în urmă cu secole, elefanții erau adorați ca zei. Trăiau liberi și se bucurau de viața în natură..

În finalul excursiei noastre, aceste meleaguri mi-au oferit un prilej de amărăciune și de meditație.

Sunt emoționante poveștile elefanților recuperați și mutați în parcuri zoo. Scriu de peste tot  din lume pe unde mă conduc pașii. Frumosul, emoționantul, înălțătorul, chinuitorul sau misteriosul trai al oamenilor și al animalelor de pe globul pământesc trebuie împărtășit cu generozitate spre bucuria sau tristețea cititorilor. Cunoașterea nu are margini.

Mariana Popa

 

 

 

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...