Menu

MARIANA POPA / ORAȘUL ROZ – JAIPUR – INDIA

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, persoane zâmbind, oameni stând jos

ORAȘUL  ROZ  –  JAIPUR – INDIA

Mă aflam în India, țara marilor contraste. Chiar în zilele întunecoase de iarnă, eu am în ochi un soare generos, sub care încercam emoții inedite.

Am stat la adăpostul vânturilor calde și am ascultat povești adevărate despre orașul roz –Jaipur.

Am călărit pe un elefant uriaș, pictat în culori vesele, m-a plimbat pe locuri legendare. Admiram

arhitectura exotică, ascultam povestiri minunate despre o cultură vibrantă. Mă bucuram de calda

întâmpinare a oamenilor locului.  Jaipur este un oraș unic, plin de culoare, construit în anul 1727. E relevant pentru  istorie și civilație. A fost supranumit Orașul Roz având o semnificație aparte. La o vizită în anul 1883 a prințului Albert( membru al Casei Regale din Anglia) oficialitățile au luat hotărârea ca toate clădirile să fie vopsite în culoarea roz, semnificând culoarea de bun venit al oaspetelui înalt.

Orașul Jaipur este capitala ținutului Rajasthan, care e un  stat federal din nordul Indiei având o suprafață de 342.239 kmp., deci cu 30% mai mult decât   țara noastră. Cred că este oportun să menționez că India este o Republică Federală cuprinzând 29 de state federale și șapte uniuni teritoriale.  Orașul Roz ne-a uimit prin construcțiile lui, monumente, palate maiestoase sau alte obiective istorice. Am admirat vechea arhitectură dar și palatele moderne mărețe și elegante. Am trecut printr-o adevărată tradiție  a târgurilor și festivalurilor care se desfășoară în respectarea tradițiilor și ritualurilor  timpurilor trecute. Am avut ocazia să vizităm unul din forturile renumite. Am dat timpul înapoi pentru a simți gloria istoriei locale. Fortul Amber, vizitat de noi, este situat la  înălțime, asftel că drumul spre el este inaccesibil. Am trăit preț de câteva ore, glorioasa  istorie a Rajasthanului. De ce? Pentru a admira de aproape Fortul Amber am străbătut drumul care urca pieptiș, pe spatele unui elefant uriaș. Într-un decor pitoresc în spirit de aventură și emoție am urcat pe spinarea elefantului, care avea trompa pictată în culori vii, la fel ca urechile imense. Acest „mijloc de transport” foarte original ne aștepta în fața unei platforme de pe care am pășit cu greu în scaunul confortabil din spatele elefantului. Desigur am fost sprijinită de soțul meu, care avea pasul mai mare. Se spune că pentru copii, elefantul își întinde trompa cu care îi preia apoi pe spate. Sus fiind, mi se părea ireal. Parcă visam că sunt un personaj din basme. Credeam că merg împotriva timpului. Dar, m-am trezit repede din vis, simțeam mișcarea uriașului animal, care ne ducea în spate. Pe parcurs, îngrijitorul lui i-a oferit două banane pe care eu i le adusesem „în dar”. Am stat mult timp pe  elefant. Drumul avea  aproximativ doi km. lungime, iar șirul indian, de data aceasta veritabil, era foarte lung și elefanții înaintau încet. Urcam spre Fortul Amber numai cu ajutorul elefanților. În mintea mea se desfășurau povești fabuloase despre iubirile mogulilor ascultate în prealabil de la ghidul indian.

Eram mângâiată și scăldată în lumina aurie a soarelui într-o țară exotică. Visul mă ducea în palate poleite cu pietre prețioase pe care le văzusem mai devreme. Consider o incitare pentru turiștii care vizitează India și care înfruntă emoția unei astfel de expediții povestite, pentru a vedea și a trăi pe viu o părticică din tradițiile  Indiei înfruntând contrastele izbitoare.

Am ajuns sus la metereze cu bine și priveam cu interes construcțiile din Fortul Amber. Două porți mari ne întâmpină, la fel pavilioane cu coloane impresionante, clădiri  civile sau temple pictate. Acest fort a fost sediul central al puterii armate la începutul secolului  XVII. Este împânzit cu metereze fortificate, acolo se află mai multe palate ale puterii din trecut, precum și case de locuit.Am fost pe un tărâm magic și plin de exuberanță. Sufletul meu este căsuța de amintiri plină de imagini minunate.

Admiram de la înălțimea fortului, unde am părăsit elefanții, parcurile frumos amenajate și speciile exotice de arbori. Am coborât pe jos cu pas de plimbare admirând imprejurimile. Nici nu ne-am dat seama când am ajuns jos în frumosul oraș Jaipur . Toată atenția mi-a fost captată de  Palatul Vânturilor, care are o fațadă de 953 metri, plină de ferestre, una lângă alta. A fost construit cu un scop special. Destinația ferestrelor? L-am întrebat pe ghidul indian. A zâmbit și ne-a spus că toate ferestrele erau destinate femeilor din haremul maharajahului. Nu puteau părăsi palatul dar aveau voie să privească lumea exterioară prin acele ferestre care lăsau și vântul să treacă aducându-le și răcoare. Am încercat  să-mi imaginez aproape 1ooo de ochi sclipitori  și lacomi să admire lumea exterioară fără să fie văzuți. Acest palat se numește în India, Hawa Mahal fiind construit de Maharajahul Sawa Pratop Singh și face parte din Palatul Orașului. Înălțimea lui este de 49 metri având cinci etaje. A fost construit din gresie roșie și roz în formă piramidală cu decorațiuni din gips la ferestre în anul 1799.  Imaginația mea a mers mai departe. Am văzut cu ochii minții semnul rotund dintre ochii femeilor curioase din spatele ferestrelor. Indienii cred în puterea supranaturală a acestui punct vopsit. Ei spun că  între ochi se află centrul puterii ( chakra a VI-a) dar și centrul înțelepciunii căruia i se spune „ al treilea ochi” a lui Shiva. Se zice că prin meditație se poate deschide cel de-al treilea ochi, acesta fiind centrul de clarviziune și percepere a adevărului vieții. Ni se explică, că toate ritualurile și ceremoniile hinduse încep cu vopsirea pe frunte, între ochi, a acestui punct, care se numește „tilak”. Este roșu și se lipește exact în centrul frunții. Noi, turiștii am fost întâmpinați în diferite locații, cu acest ritual, în semn de politețe din partea gazdelor. Eu l-am primit cu mare bucurie dar am întrebat ghidul despre substanțele din conținutul punctului. Răspunsul a venit prompt:  pudră roșie realizată din amestec de turmeric, alaun, iod și camfor. Dar se pune și o pastă în recipientul de amestec din mosc și santal. La aplicare am simțit ca o boare răcoritoare. Am păstrat semnul toată ziua până seara. Între timp am vizitat piețele pline de culoare din Jaipur. La tot pasul apar vânzătorii de brățări, parfumuri, pantofi, bijuterii cu pietre semiprețioase, fulare, îmbrăcăminte de mătase, turbane ș.a. În joacă, vântul prelua parcă explozia culorilor din bazare și o distribuia vederii noastre ca pe niște fluturi în zbor.

Orașele vizitate, Delhi, Jaipur, Agra sunt distribuite pe hărțile turistice sub denumirea de „Nestematele triunghiului de aur”. Am avut bucuria să le văd, să le simt, să mă emoționeze.  Peste tot am simțit privirea secolelor trecute împletite cu prezentul.
Mariana Popa, Brașov

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...

Date de contact