Menu

MUSAFIRUL NEPOFTIT PE UMĂR / ÎN G I B R A L T A R

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare şi în aer liber

MUSAFIRUL NEPOFTIT PE UMĂR / ÎN G I B R A L T A R
 
Am simțit îmbrățișarea apelor Mediteranei privind spre Africa. Puterea gândului se trezește, retrăiesc momentul întâlnirii mele cu celebre maimuțe. După ce ascult, ca un copil curios, legenda lui Hercule, care într-o muncă titanică a despărțit Europa de Africa după cum spune legenda, cea de-a 10-a muncă fiind determinantă în separarea continentelor, pornesc pe drumurile Gibraltarului M-a cucerit vegetația luxuriantă și străduțele pietruite cu piatră cubică. Locuitorii se bucură de veri fierbinți spre deosebire de Anglia și chiar Spania. Au în buzunare lira sterlină, puternică și vorbesc o limbă de melanj între engleză și spaniolă. Sunt joviali, ne-au servit la locurile lor de muncă: hotel, restaurant sau magazin, cu multă amabilitate rostind mereu: „ Excellent choice” !
Intreaga suprafață este de 7 kmp., adică de 30 de ori mai mică decât orașul București. Cuceriți de frumusețea locurilor, aici, în fața stâncii Gibraltar s-au căsătorit John Lennon și Yoko Ono, în 1969. Chiar, marele actor, Roger Moore și-a adus soția în luna de miere, aici, între continente, mări și aceane.
La vremea prânzului ajungem la parcul maimuțelor. Retrăiesc adolescența și tinerețea în bucuria mângâierii maimuțelor ocrotite datorită lui Winston Churchill. Acestea au astăzi ”dosare” demografice ca și oamenii, se înregistrează numele lor, originea precum și toate fenomenele demografice, ca nașterea, moartea, recensământul etc. Familia de maimuțe ”Maccaca Silvanus” trăiește în Gibraltar, întâlnirea cu ele fiind un adevărat spectacol. Bunica din mine cu sufletul dăruit copiiilor oferă tuturor nepoțeilor bucuria și povestea visului de-a mângâia chiar de-a îmbrățișa aceste ființe.
Când o maimuță a sărit pe al meu umăr, am dus mâna la inimă, ritmul ei era mult crescut. Maimuța aștepta s-o hrănesc, nu voia să coboare neservită cu… banane. Timpul a fost suficient pentru imortalizarea momentului…vizitei.
Ca să ajungem în parcul natural unde habitează aceste ”jucării vii”, am circulat cu mașina pe stânga și
am stat la o barieră așteptând să treacă…avionul.
Da, da! Șoseaua traversează pista de aterizare. De necrezut!
După câteva minute, bariera s-a ridicat, circulația s-a reluat
pe șoseaua pe care a rulat avionul. Ce ziceți?
De fapt, intrarea și ieșirea din Gibraltar se face pe Winston Churchill Avenue, singura șosea din lume, care trece peste o pistă de aeroport.
Am avut Europa la picioare iar Africa m-a salutat la orizont. De pe terasele stâncii se văd bine cele două continente. Cu puțină imaginație, cu ochii închiși l-aș fi putut vedea pe Hercule în muncile legendare.
Revin la povestea micului stat, Gibraltar. Are autonomie, guvernator și premier, se vorbește o limbă în melanj de engleză cu spaniolă. Marile puteri l-au discutat pentru cheia lui de aur – strâmtoarea Gibraltar.-
Pentru acest punct strategic au fost războaie, e suficient să ne gândim la Trafalgar, pe coasta atlantică a Spaniei, unde Nelson l-a învins pe Napoleon.
Sunt bucuroasă că am cunoscut această țară mică, scăldată în lumina aurie a soarelui într-o climă blândă. Timpul ne-a permis să vizităm și peștera Sf. Michel, impresionantă prin acustică și prin frumusețea stâncilor în subteran. Am luat loc în sala de concerte, mi-am acutizat simțul auzului crezând că sunt la un concert de muzică clasică.
Am simțit atingerea ușoară a destinului de călător…
 
 
Mariana Popa, Brașov

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...