Menu

Muzeul Municipiului București – INVITAȚIE – IDEI ÎN AGORA: ”Înainte de ’89 era mai bine?”

Imagini pentru INVITAȚIE IDEI ÎN AGORA: ”Înainte de ’89 era mai bine?” Bazele socio-demografice ale percepțiilor asupra comunismului

INVITAȚIE

IDEI ÎN AGORA:  ”Înainte de ’89 era mai bine?”

Bazele socio-demografice ale percepțiilor asupra comunismului

Muzeul Municipiului București vă invită marți, 13 martie 2018, ora 18:00 la conferința “Înainte de ’89 era mai bine” – Bazele socio-demografice ale percepţiilor asupra comunismului.
Gazda evenimentului – Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151)
Invitat: Cătălin Augustin Stoica; Moderator: Sorin Antohi – Asociația Orbis Tertius.

Contextul general
Numeroşi lideri de opinie şi politicieni susţin că una dintre principalele piedici în calea modernizării rapide a României postcomuniste ar fi o aşa-zisă nostalgie faţă de comunism. În această interpretare, cei mai mulţi români ar fi încă prizonieri ai trecutului apropiat, oameni care nu au înţeles ce a însemnat comunismul pentru această ţară, persoane care nu apreciază democraţia şi libertatea individuală şi încă valorizează ideologii ce susţin colectivismul şi existenţa unui stat supradimensionat şi atoateprotector. Votul masiv pentru partide (teoretic) de stânga este, potrivit aceloraşi voci, un indicator al acestei nostalgii faţă de trecutul apropiat
În această conferinţă, va fi examinat conţinutul aşa-zisei nostalgii „generalizate” în raport cu defunctul regim comunist. Folosind date ale unui sondaj de opinie realizat în 2016 pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.500 de respondenţi adulţi, vor fi schiţate răspunsuri la întrebări precum: Ce anume regretă românii în raport cu trecutul apropiat? Regretă cei mai mulţi absenţa unor drepturi şi libertăţi fundamentale sau – mai degrabă – elemente ce ţin de sfera unor drepturi sociale? Pe ce dimensiuni (economice, politice şi sociale) lucrurile s-au îmbunăţăţit ori s-au înrăutăţit în raport cu 1989? Care sunt bazele socio-demografice ale percepţiilor asupra comunismului?

Cine sunt cei doi speakeri
Cătălin Augustin Stoica (n. 1969) este Doctor în Sociologie al Universităţii Stanford. Licența în Sociologie la Universitatea București, titlul de Master în „Societate şi Politică” (Sociologie) la Central European University și titlul de Master în Sociologie la Universitatea Stanford. Între 2007 și 2015 a fost Director General al Centrului de Sociologie Urbană şi Regională (CURS). În prezent este conferenţiar universitar în cadrul Departamentului de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Are o vastă experienţă de cercetare în proiecte naţionale şi internaţionale realizate pentru instituţii precum Banca Mondială, Consiliul Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică în Învăţământul Superior (CNCSIS), Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, Fundaţia Friedrich Ebert–România, The International Republican Institute (IRI), The National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Lucrările sale au apărut în reviste şi volume publicate în România, SUA, Polonia, Germania.
Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. A făcut studii de Engleză, Franceză

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...