Menu

Pe urmele Mântuitorului. Pelerin în Țara Sfântă

Pe urmele Mântuitorului. Pelerin în Țara Sfântă

 

 Prof. Alina Sorinela Didu

 Craiova, Dolj

… Nu există nimic mai frumos, nimic mai  înălţător  decât să ai credinţă în Divinitate.

Mulţi sunt cei care nu cred în  Dumnezeu. Îţi dai seama de asta pentru că ori o spun direct, ori se codesc sau „cârcotesc” atunci când cineva deschide un subiect pe aceasta temă. Parcă le-ar fi teamă să recunoscă faptul că Dumnezeu ne veghează paşii, că avem un  îngeraş care are grijă de noi sau că Maica Domnului ne ajută în toate cele bune; doar să-i cerem!

Permanent vedem oameni cărora parcă le este ruşine să meargă la biserică sau să poarte o discuţie având ca tema Divinitatea.

Nu înţeleg de ce, însă, nu se ruşinează atunci când merg prin baruri sau alte locuri  în care indecenţa este la ea acasa. Dacă o pesoană este văzută intrând într-o biserica, gurile clevetitoare imediat şuşotesc:” A! Cine ştie ce problemă are cutare ! De aceea se duce la biserică!” În schimb, dacă văd pe cineva intrând într-un bar sau ţinând ţigara în mână, nu-i zice nimeni nimic. Ba, poate-i spune, „aşa e la modă!” Dacă nu bei sau nu fumezi, eşti bolnav. Poţi fi chiar alungat din cercul de prieteni sau marginalizat. Nici dacă aruncă cineva resturile de ţigări pe jos nu zice nimeni nimic.

Dar să revin la tema Divinitatea, mai exact la  Învierea Domnului. Mărturisesc faptul că Paştele este una dintre cele mai importante sărbători din an. Spun asta pentru că Mântuitorul a fost trădat, răstignit şi apoi a înviat pentru noi, oamenii. A luat asupra Lui toate păcatele noastre, a plătit pentru ele şi apoi a învins răul.

Iisus reprezintă sprijinul omenirii. Este simbolul victoriei Cerului și al Pământului în lupta cu răul. Există însă o condiţie dacă vrem să învingem şi noi, și anume să avem credinţă. Dacă nu avem credinţă, nu avem nimic. Luptăm în zadar. Trăim în zadar…

Asistăm cu toţii la momentul în care Lumina Sfântă vine la Mormântul Sfânt de la  Ierusalim pe căi știute doar de Dumnezeu. Desigur că în momentul venirii Luminii Sfinte am vrea cu toţii să fim acolo, la locul în  care Mântuitorul a înviat. Ce poate fi mai frumos decât să cânţi alături de semenii tai” Hristos a înviat din morţi!”

Personal am participat anul trecut, la începutul lunii mai, la Sfânta Liturghie, chiar la Mormântul Sfânt. Este înălţător să auzi cum în biserică răsună în trei limbi- română, rusă, greacă- „ Tatăl Nostru”. Este uimitor să fii aproape de Sfântul Mormânt, din care Fiul lui Dumnezeu a înviat!

Este unic să fii acolo unde începe lumea, lângă „centrul pământului”sau mai exact, ”buricul pământului”.

Cu nimic nu se compară momentul în care păşeşti pe urmele Mântuitorului pe „Via Dolorosa…”

Să simţi măcar o mică, infinită parte din tot ce-a simţit şi El pentru noi: batjocurile, scuiparea, biciuirea, întemniţarea, condamnarea şi răstignirea. Locurile pe care le vezi: Golgota, temniţa în care a fost ţinut Iisus înainte de a fi condamnat şi răstignit, zidurile de pe care Ponţiu Pilat a anunţat- deşi nu a dorit acest lucru-condamnarea, pământul care s-a crăpat în momentul în care a fost răstignit pe cruce, locul în care a rămas pe vecie întipărită palma Mântuitorului… toate acestea sunt cutremurătoare. Te fac să te gândeşti mai mult la ceea ce trebuie să faci de acum înainte în viaţă, te determină să preţuieşti mai mult bucuriile de care ai parte şi despre care ştii că le ai datorită sacrificiului suprem pe care l-a făcut Fiul lui Dumnezeu. Tot ceea ce vezi te fac mic… neînsemnat… umil…

Cu toţii ne mândrim cu ceea ce suntem, cu ceea ce facem, de cum arătăm sau câte haine avem! Ce păcat este mândria! Cât de rău facem, neconştientizând faptul că toate acestea sunt trecătoare. Cu oricâte parfumuri ne-am da, nimic nu se compară cu mirosul mirului care izvorăşte din lespedea de piatră pe care Iisus a fost aşezat după ce a fost dat jos de pe cruce…

Din fericire, eu am văzut locurile relatate mai sus,  chiar anul trecut. Sunt zile de mai pe care niciodată n-am să le uit…

Țara Sfântă este locul în care se întâlnesc oameni din întreaga lume şi de toate naţiile. Este Țara Făgăduinţei, a minunilor şi a speranţei. Este locul în care te apropii de Dumnezeu şi eşti călăuzit de Maica Domnului.

Nu vă imaginaţi ceea ce simte un om care păşeşte în Nazareth- oraşul în care micuțul Iisus a călcat cu pașii Lui în draga Lui copilărie! Nu știți ce simte un om care vede măslinii de peste 2000 de ani ai Mântuitorului din Grădina Ghetsemani! Este un eveniment important atunci când te botezi în apa Iordanului sau atingi apa Mării Moarte şi cea a Mării Galileea.

O simţi mai aproape pe Maica Domnului care, alături de Dumnezeu, simţi că-ţi veghează paşii pe oriunde ai merge. Ce emoţie să bei din izvorul Fecioarei aflat în Biserica Bunei Vestiri, în care Arhanghelul Gavriil i-a adus vestea Naşterii Pruncului! Cât de frumos curge izvorul în locul în care Maica Domnului s-a întâlnit cu Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul. Minunate locuri! Minunate sentimente! Minunate trăiri!

Un loc special este Locul Naşterii Mântuitorului- Bethlehem. Este minunat să vezi locul în care a fost născut din Fecioara Preacurată, să vezi locul unde a fost legănat.

Două icoane pe care nu le găseşti oriunde, le-am văzut pentru prima dată la Mănăstirea Sfântului Gherasim de la Iordan şi la Grota Laptelui. Sunt speciale aceste icoane pentru că ele

înfăţisează pe Maica Domnului alăptându-l pe Prunc, iar cea de-a doua înfătişând-o pe Maica Domnului învăţându-l pe Prunc să meargă. Sunt unice şi ar trebui cunoscute de toată lumea.

Am fost impresionată şi de Biserica în care Maica Domnului  a fost ridicată la Cer. Există  în acel loc atât mormântul Maicii Domnului, cât şi o icoană făcătoare de minuni. Această icoană face minuni, una dintre acestea petrecându-se în urmă cu câteva luni: datorită ploilor, apa a intrat în biserică atingând nivelul de peste 10 m. Culmea, când au venit preoţii în biserică, icoana era lipită de tavan! Și cântareşte peste 100 de kilograme! Cei care sunt bolnavi şi se închină la această icoană primesc vindecare. Cu o condiţie- să aibă credinţă!

 

Revin la cel mai important loc din Tara Sfântă şi la cel mai important moment care se poate petrece aici. Mi-am imaginat deseori momentul sosirii Luminii Sfinte ! Am văzut imagini în care apărea sub forma unui glob strălucitor sau a unor boabe de rouă. Vă imaginaţi ce înseamnă să fii acolo, atunci când se aprinde Lumina la Sfântul Mormânt?! Desigur că, dacă ne dorim, fiecare poate să atingă acest ţel minunat, mai important decât oricare dorinţă de a ajunge cineva sau ceva în viaţă. Nu am participat direct la aceasta procesiune de a vedea venind din Cer direct de la Dumnezeu Sfânta Lumină. Dar am văzut coloana care s-a despicat pentru a pătrunde Lumina Sfântă  chiar în apropierea creştinilor.

Am scris acest material investind mult suflet. L-am trimis în mod special, pentru că, mergând eu însămi în Tara Sfântă, v-am putut scrie, nu din auzite, ci din „trăite”, câteva impresii care mie îmi vor rămâne vii pentru toată viaţa. Dacă puteţi, mergeţi pe urmele Mântuitorului nostru şi o să vedeţi că sufletul mereu va prinde aripi!

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...

Date de contact