Menu

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE – Omul, Moartea și…Mântuirea

PICURI    DE    ÎNȚELEPCIUNE

Omul, Moartea și…Mântuirea

  1. De vrei aşadar să te mântuieşti şi să vii la cunoştinţa adevărului, încearcă întotdeauna să te ridici peste lucrurile ce cad sub simţuri şi să te lipeşti de Dumnezeu numai prin nădejde. Căci în felul acesta, privind uneori pe alături fără să vrei, vei afla Domnii şi Stăpânii războindu-te prin atacurile ce le vor da asupra ta. Dar biruindu-le prin rugăciune şi rămânând cu bună nădejde, vei stărui în harul lui Dumnezeu, care izbăveşte de urgia viitoare” (Fil. cap. I, pag. 330).

Marcu Ascetul (sec. IV),

unul din marii părinți duhovnicești din  secolul al IV-lea, în jurul anului 430. Se pare că a fost ucenic al Sf. Ioan Gură de Aur, fiind stareț până când, dorind viață pustnicească mai intensă în lupta duhovnicească, se retrage în pustie, până la moartea sa, către vârsta de 100 de ani. Scrierile sale referitoare la subiecte ca legea duhovnicească, pocăința, sunt considerate cele mai importante din literatura bisericii. Acestea au fost lăudate și de Patriarhul Fotie cel Mare. În mediile bizantine din secolele X-XIV circula un dicton; „Vindeți tot și cumpărați un Marcu”. Scrierile lui au fost publicate în Filocalia Sf. Nicodim Aghiorâtul

***

  1. OMULE! NU UITA că Dumnezeu te-a trimis în lume să-L înlocuieşti: să creezi, să dai sensuri lucrurilor, să duci începutul înainte. VEZI SĂ NU-ŢI PIERZI TIMPUL”.

Constantin Noica (1908-1987),

filosof, poet, eseist, publicist și scriitor român. Este membru post-mortem al Academiei Române din anul 1990. Fostul ministru țărănist Nicolae Noica, a fost  nepotul filosofului Constantin Noica. Studiază la Berlin și Paris unde își ia doctoratul în filosofie. Este condamnat în „grupul Noica” la 25 de ani de pușcărie, din care execută 6 ani la Jilava. Se retrage la Păltiniș-Sibiu, unde casa îi devine loc de pelerinaj și dialog de tip socratic. Moare în 1987 și este înmormântat la schitul Păltiniș, fiind înmormântat de mitropolitul Ardealului Antonie Plămădeală.

***

3, „MOARTEA este un fenomen ireversibil. Moartea demnă, nu poate fi numită în sens creştin, decât aceea care a fost pregătită de către om deja din viaţă, prin acceptarea locuirii în el a Duhului lui Dumnezeu (Romani 8, 9) şi prin lucrarea realizată împreună cu el. „Împărăţia  este înlăuntrul vostru” ne atenţionează Hristos (Luca 17,21); subliniază că viaţa veşnică este cuprinsă în cea terestră, că nedesăvârşitul conţine tainic şi potenţial desăvârşitul, că omul – de pe pământ deja – îl cuprinde pe Dumnezeu. ”Moartea se pregăteşte din viaţă; lăsându-L pe Hristos – Viaţa, să lucreze în noi”.Cum să murim”, Tabor, 2007).

Ștefan Iloaie (1968-),

preot profesor universira dr. al Facultății de Teologie Cluj-Napoca, director de departament, membru în Biroul Consiliului Profesoral, membru în Consiliul de conducere a Facultății de Teologie Cluj-Napoca

P.S. „Lipește-te de Domnul și nu te depărta, ca să nu fi depărtat la sfârșitul vieții. Tot ce ți se va întâmpla, primește cu plăcere și în necazurile tale fii îndelung răbdător. Că în foc se călește aurul, iar oamenii cei plăcuți Domnului, în cuptorul smereniei. Crede în Domnul și-ți va ajuta ție, îndreptează căile tale și nădăjduiește în El”  (Înțelepciunea lui Iisus Sirah 2, 3-6).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

 

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...