Menu

SULURI DE POEZIE / Mariana Popa

Imagini pentru mariana popa poezie

SULURI DE POEZIE

Mariana Popa

Arhicunoscuta Piață a Sfatului este un punct important al centrului istoric din Brașov.

Turnul de pază și clădirea Muzeului Județean de Istorie aflate în centrul urbei reprezintă un loc de atracție maximă pentru turiști și localnici. Ne aflam în perioada pregătitoare aniversării Centenarului

României în Piața Sfatului unde s-a organizat o expoziție stradală cu fotografii și declarații ale marilor personalități  ale anului 1918. În acest context extraordinar al marii sărbători au fost scoase la lumină spre susținerea adevărului istoric, documente foarte importante. M-a impresionat în mod deosebit discursul Generalului Berthelot, musafir al Brașovului după săvârșirea actului Unirii de la Alba Iulia. Citeam cu bucurie și sorbeam fiecare cuvânt: „ Sunt conștient de tot ce văd și tot ce știu despre dumneavoastră- a răspuns Berthelot. Hotărârile Providenței nu le putem vedea. Am ajuns într-o zi care pentru dumneavoastră este consacrarea idealului așteptat de secole. Ați meritat-o cu drept. Ceea ce face atât de mare bucuria ce o simțiți astăzi sunt suferințele mari prin care ați trecut. Cine știe dacă în loc de oprimări ați fi avut în jurul vostru prieteni, bucuria unirii voastre ar fi putut să fie atât de mare? Când acum patru ani am intrat în războiul pe care nu noi l-am provocat am simțit de partea cui e dreptatea. Puterile Centrale erau conduse de forța brută. Acestei puteri noi i-am opus forța dreptății. Atunci am simțit că noi într-adevăr  eram mai tari. Și cauzei noastre drepte i s-au alăturat curând 18 popoare din Europa, Asia și America. În ce privește România, să credeți că jertfele aduse de armata română la București, Argeș, Mărăști, Oituz și Mărășești au meritat răsplata de astăzi. Azi soarele strălucește pe Cer ca bucuria în inimile dumneavoastră. Să dea Dumnezeu ca această bucurie să țină cât soarele pe Cer. Trăiască România Mare!”

În fața panourilor cu documentele afișate ne-am întâlnit patru  scriitoare și o pictoriță. Frigul ne-a alungat. Ne mușca obrajii. Noi voiam să înlăturăm tristețea trecătoare provocată de vântul tăios.

Una dintre scriitoare a avut o idee luminoasă, să mergem acasă la ea și să ne prezentăm cărțile pe care fiecare le avea în poșetă. Motivația unanimă care a stat în spatele acestei întâmplări era dorința noastră de-a ne oferi reciproc câte o carte nouă. Acolo între pale de vânt rece încercam să discutăm despre recentul târg de carte Gaudeamus, ca și de viitorul târg de carte de primăvară de la Brașov. Așa că propunerea de a ne retrage la căldura apartamentului ne-a zâmbit și s-a pus imediat în practică.

Ne-am convins că se poate discuta serios despre noutățile din cărți și acasă. În timpul servirii cafelei fierbinți, gazda a improvizat un mic decor în centrul mesei. A fabricat  cu o mare viteză niște suluri cu poezii, incluzând și unul cu discursul  generalului Berthelot. Toate sulurile au ajuns într-o vază pe masă în loc de flori. Dar, surpriza acum va urma. Fiecare dintre persoanele prezente trebuia să aleagă o poezie, respectiv un sul ascunzător al versurilor. Gazda a „tras” și ea un sul. Ce credeți? A scos textul generalului. L-a citit cu emoție vădită. Atmosfera a devenit propice lecturii poeziilor după sorbirea cafelei. Pe masă stătea vaza cu un fluturaș tricolor confecționat anume pentru centenar de către florării care îl atașau la buchetele de flori. Atmosfera de lectură ne-a transferat sentimente de respect față de Marea Unire care urma să fie sărbătorită pe plan național. Simțeam cum ne contaminează spiritul sărbătorii. Am fotografiat decorul mesei în jurul căruia ne-am adunat: cărți, acuarelă, suluri cu poezii, flori și timpul ascuns într-o scoică.

Din ascunzătoarea timpului am cules o lecție de istorie din publicistica lui Mihai Eminescu: „Unitatea națională și răul dinăuntru- dezbinarea, hula, vrajba, ura…” **

Poate și așa,  separat sau împreună, cu iubitori ai cuvântului scris să fie posibilă înlăturarea valurilor de ură care bântuie în poporul român acum.

 

Mariana Popa / Brașov

 

** Flacăra lui Adrian Păunescu/ 23-29 nov. 2018, pag. 3, Dan Lupea

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...