Menu

Vernisajul expoziției permanente de artă populară „Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio”

Vernisajul expoziției permanente de artă populară „Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio”

Vernisajul expoziției permanente de artă populară

„Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio”

Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției permanente „Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio” miercuri, 18 octombrie, ora 18.00 la Muzeul dr. Nicolae Minovici – Str. Dr. Nicolae Minovici nr.1.

Pentru a explica importanța evenimentului în contextul strategiei Muzeului Municipiului București de a reda publicului accesul la colecții și clădiri importante ale Capitalei, vor lua cuvântul în cadrul vernisajului Prof. Dr. Cristian Curcă,  Directorul Instititului Național de Medicină Legală Mina Minovici,  Prof. Dr. Octavian Buda, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Dr. Adrian Majuru, Directorul Muzeului Municipiului București.

Noul proiect își propune să restituie vizitatorilor expoziția de obiecte de artă populară realizată de Dr. Nicolae Minovici, într-o variantă cât  mai apropiată de cea originală, alterată doar de normele contemporane de expunere și conservare a obiectelor. Restaurarea planului expozițional inițial a fost posibilă cu ajutorul unui set de fotografii pe care doctorul Minovici le-a comandat în 1935.

Patrimoniul muzeului cuprinde obiectele textile – cămăşi, ii, fote, vâlnice, ştergare și scoarţe – obiecte de ceramică, colecţii de icoane, ouă încondeiate şi obiecte de lemn specifice gospodăriei ţărăneşti.

Expunerea și varietatea obiectelor reflectă interesul pentru artă al unui colecţionar de la începutul secolului XX. Fiecare încăpere din vilă se transformă într-un spațiu de expunere, într-un stil dominat de gusturile estetice ale colecționarului.

Colecțiile muzeului vor fi puse la dispoziția publicului în două etape. Prima etapă va fi finalizată miercuri, 18.10.2017, cu redeschiderea a trei spații de la etajul clădirii: biserica, dormitorul doctorului și sufrageria vilei. Separat, la parterul vilei, va fi deschis un spațiu expozițional modern dedicat costumului popular românesc, cu focalizare pe diversitatea cromatică și simbolică a iei românești.

În anul 2018 vor fi deschise publicului și celelalte două spații de la etaj: salonul și camera miresei, după restaurarea pieselor de patrimoniu destinate acestor două spații expoziționale.

Procesul de restaurare presupune în continuare un efort susținut al echipei muzeului, întrucât implică întreaga varietate de intervenții în funcție de tipologia pieselor de patrimoniu – piese de mobilier, ceramică, icoane pe lemn și sticlă, costume populare, tablouri și piese de cult.

Ligya Diaconescu

No comments

Lasă un răspuns

Ce parere aveti de noul website valcea-turism.ro?

View Results

Loading ... Loading ...